Van der Vaart wijst EK-uitblinker aan: 'Hij is de absolute ster van het toernooi'

Van der Vaart wijst EK-uitblinker aan: 'Hij is de absolute ster van het toernooi'

14 juli om 21:21

Rafael van der Vaart vindt Lamine Yamal de absolute uitblinker van het EK 2024, zo stelt de analist in Studio Fußball. Ook ziet de voormalig middenvelder Spanje ander voetbal spelen dan in de periode waarin hij het zelf tegen hen opnam.

Dat Spanje de finale zou halen, had Van der Vaart niet durven voorspellen. "Ik moet eerlijk zeggen, ik had dit voorafgaand aan het toernooi niet verwacht van Spanje. Ze hebben natuurlijk veel jonge jongens, dan kan het goed gaan of het kan slecht gaan", aldus de analist, die in Lamine Yamal de uitblinker van het toernooi ziet. "Dit is de absolute ster van het toernooi", stelt Van der Vaart over de jongeling die tegen Frankrijk nog trefzeker was.

"Het slaat helemaal nergens op wat hij laat zien dit toernooi", vervolgt Van der Vaart. "Spanje heeft natuurlijk twee snelle mensen aan de buitenkant die heel doelgericht zijn", verwijst de voormalig voetballer naast Yamal ook naar Nico Williams, terwijl hij ook een middenvelder nog goed kent. "Fabián Ruiz heb ik nog meegemaakt bij Real Betis, toen hij nog een jonge jongen was. Die heeft zich ook waanzinnig ontwikkeld."

Van der Vaart ziet een verandering in het spel van Spanje, ten opzichte van de eerdere succesjaren. "Ze zijn volgens mij wat directer naar de goal gaan spelen, wat minder tiki taka. Pierre (van Hooijdonk, red.) zegt altijd dat Spanjaarden het niet zouden merken als je de goals van het veld zou halen, maar nu spelen ze hem twee, drie keer rond en zoeken dan direct de diepe bal. Het is voor mij wel een heel ander Spanje."