Zirkzee van Bologna naar Man United

Witte rook: Zirkzee heeft toptransfer te pakken, United betaalt miljoenenbedrag

14 juli om 16:34
Laatste update: 14 juli om 17:00

Joshua Zirkzee is officieel speler van Manchester United. De spits komt over van Bologna en zal zondagmiddag worden gepresenteerd door The Mancunians. De Oranje-international kost meer dan veertig miljoen euro.

De transfer van Zirkzee belandde na de uitschakeling van Oranje op het EK in een stroomversnelling. Donderdagavond stapte de spits in het vliegtuig richting Manchester en vrijdag volgde de medische keuring. Manchester United betaalt naar verluidt 42,5 miljoen euro voor Zirkzee. Dat is meer dan zijn afkoopclausule van veertig miljoen euro, omdat The Mancunians het bedrag dan kunnen spreiden over drie jaar.

Zirkzee maakte twee jaar geleden de overstap van Bayern München naar Bologna. De aanvaller speelde in de jeugd van ADO Den Haag en Feyenoord. Daarna ging de spits op jonge leeftijd het avontuur aan bij Der Rekordmeister. Bayern verhuurde hem later aan Parma en Anderlecht. In 2022 volgde de definitieve transfer naar Bologna, waar hij vorig seizoen met twaalf goals en zeven assists in 37 officiële duels een flink aandeel had in het bereiken van Champions League-voetbal. Een flink deel van de transfersom die Bologna nu krijgt, gaat naar de Duitse grootmacht: liefst twintig miljoen.

Bij Manchester United komt Zirkzee een aantal Nederlanders tegen. Erik ten Hag mocht na een bewogen seizoen toch aanblijven als manager. De Haaksbergenaar liet er geen gras over groeien en voegde René Hake en Ruud van Nistelrooij toe aan zijn staf. Ook Tyrell Malacia staat onder contract bij de Engelse grootmacht. Daartegenover staat het vertrek van Mitchell van der Gaag en Donny van de Beek.

Zirkzee zal zondagmiddag worden voorgesteld door United. De Premier League-grootmacht kondigt zijn komst op X alvast aan.