El Ghazi onterecht ontslagen door Mainz

Rechter oordeelt: El Ghazi onterecht ontslagen, Mainz is miljoenen verschuldigd

12 juli om 15:02
Laatste update: 15 juli om 08:25

Anwar El Ghazi is onterecht ontslagen door zijn oude club FSV Mainz 05. Dat oordeelt de Duitse rechtbank vrijdag. De aanvaller kreeg in november vorig jaar de zak, nadat hij zich op social media uitliet over de oorlog tussen Israël en Hamas.

El Ghazi schreeft in zijn post de controversiële zin: 'from the river to the sea, Palestine will be free.' Dat is een uitspraak die onder meer door Hamas wordt gebruikt. Sommigen zien het als antisemitisch. Volgens de rechtbank was er geen sprake van plichtsverzuim. Onmiddellijke opzegging van het arbeidscontract was daarom niet gerechtvaardigd. Ook heeft El Ghazi nog om en nabij de 1,7 miljoen euro aan openstaande salarissen en bonussen tegoed. Mainz gaat de uitspraak onderzoeken.

Mainz vond de post van de tweevoudig Oranje-international destijds "onacceptabel" en besloot de aanvaller op non-actief te stellen. Kort leek El Ghazi weer in genade aangenomen te worden. De aanvaller zou berouw hebben getoond volgens Mainz. El Ghazi benadrukte dat die verklaring van Mainz buiten hem om was gegaan. Van die reactie was Mainz wederom niet gediend. De Duitsers ontbonden het tot 2025 doorlopende contract van El Ghazi. Daar nam de Marokkaanse Nederlander geen genoegen mee en spande een rechtszaak aan tegen zijn oude club. El Ghazi meende onterecht ontslagen te zijn. Wat volgde was een langdurig conflict tussen Mainz en de oud-speler van onder meer Ajax en PSV.

Volgens zijn advocaat heeft El Ghazi recht op een bedrag van vier miljoen euro. Mainz is van mening dat ze reputatieschade op hebben gelopen en wilde ruim een half miljoen van de aanvaller. De zaak ligt gevoelig voor Mainz, omdat een van de oprichters van de club, de Joodse Eugen Salomon, stierf in een concentratiekamp in 1942.

Eerdere bemiddelingspogingen tussen beide partijen liepen op niets uit. De rechter heeft nu geoordeeld. Het is onbekend of Mainz nog verdere stappen gaat ondernemen.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!