Vink over Zwayer en VAR

Vink zag penalty-moment voor Oranje: 'Dat vond ik het meest schrijnend'

11 juli om 23:04

Marciano Vink is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over Felix Zwayer. De arbiter ging tijdens Nederland-Engeland volgens de analist meermaals de fout in. Bovendien zag Vink dat Oranje een mogelijke penalty ontnomen werd.

"Deze man heeft, laten we het zo zeggen, zijn wedstrijd gefloten", steekt Vink van wal over Zwayer bij EK-praat van ESPN. "Hij heeft een aantal goede beslissingen genomen, maar het overgrote deel van zijn beslissingen was marchanderen. Hij floot voor een overtreding van Simons aan de zijlijn, maar Simons tikt duidelijk met de punt van zijn schoen de bal weg. De overtreding was op Bellingham – ik zeg niet dat het door die relatie komt – maar er waren gewoon momenten dat je dacht: hier hoef je niet voor te fluiten."

"Wat ik het meest schrijnende vond: rond de 84ste minuut krijgen we een vrije trap aan de zijkant", vervolgt Vink. "Zwayer zegt de spelers dat ze niet aan elkaar mogen zitten. Ik verwacht dan dat hij daar goed op gaat letten. Er komt een hoge bal, Van Dijk en Weghorst springen samen, ze doen niks, en achterin de zestien wordt Aké door Rice en Walker in een soort wurggreep gehouden. Die kon geen kant op en valt op de grond."

Vervolgens kreeg Engeland een vrije trap en Virgil van Dijk kreeg geel voor protesteren. "Dan denk ik: als er dan toch een VAR zit, kun je toch een scheidsrechter roepen voor een penalty check? Wat ze er daarna mee doen, maakt me niet uit. Het gaat mij nu om de VAR. Die had de scheidsrechter toch minimaal naar de kant kunnen roepen?"