Buitenlandse pers over uitschakeling van Oranje

Buitenlandse pers toont begrip voor Zwayer-penalty en kraakt 'roekeloze' Dumfries

11 juli om 09:10
Laatste update: 11 juli om 09:23

De halve finale tussen van woensdagavond is logischerwijs ook breed uitgemeten in de kranten buiten Nederland en Engeland. Er is ondanks de Oranje-exit lof voor Xavi Simons, evenals dat er begrip is voor arbiter Felix Zwayer en diens spraakmakende keuze om de Engelsen een penalty toe te kennen.

'De Snollebollekes sprongen niet meer van links naar rechts'

'Nederland startte verschroeiend met al snel een kans voor Malen, thuis in Dortmund en de voorkeur gekregen op Bergwijn', tekent Het Laatste Nieuws op. 'Een handvol minuten later was het wél al prijs. En hoe. Rice liet zich kinderlijk van de bal zetten door Xavi Simons. Wat het Nederlandse toptalent er vervolgens mee deed, was een streling voor het oog', aldus de Belgische krant, eerst Harry Kane later Ollie Watkins de 1-1 en de 1-2 zagen maken. 'De Oranje droom van Nederland spat dan weer op gruwelijke wijze uit elkaar. De Snollebollekes sprongen niet meer van links naar rechts. 't Was Sweet Caroline dat door de boxen in Dortmund galmde.'

Ook Sportschau zag Oranje uitstekend aan de wedstrijd beginnen. 'Nederland begon vol aanvalsdrang en al snel lag de bal in het Engelse net. De tegenstander sloeg snel terug. Dumfries was te laat, scheidsrechter Zwayer bekeek het op de monitor en besloot snel dat het een strafschop was', oordeelt het Duitse medium. 'De Engelsen waren nu echt in de wedstrijd, ook na rust kwam er van Nederland niks in aanvallend opzicht. In de slotfase werd het een open wedstrijd, Watkins schoot raak en Engeland juichte.'

'Roekeloze Dumfries'

Waar heel voetbalminnend Nederland in woede ontstak vanwege de strafschop, kan ook het spaanse Mundo Deportivo er wel mee leven. Het omschrijft de 'overtreding' van 'boosdoener' Denzel Dumfries als 'roekeloos'.

Naast de scheidsrechterlijke beslissingen was er ook aandacht voor het duel zelf, eentje die volgens de toonaangevende Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport allerminst snel vergeten zal worden. 'Wat voor soort wedstrijd was het? Een geweldige wedstrijd, eerlijk gezegd. Halve finale waardig. Het was een wedstrijd met steeds veranderend DNA. In de eerste tien minuten was Nederland goed, daarna nam Engeland het over.'