Spelersbattle: op déze posities is Oranje beter dan Engeland

Spelersbattle: Oranje troeft Engeland af, onverwachte naam maakt het verschil

10 juli om 17:00
Laatste update: 10 juli om 09:56

Het is bijna zover: Nederland en Engeland strijden woensdagavond om een plek in de EK-finale. Wie heeft - op papier - het sterkste elftal in Dortmund? VoetbalPrimeur legt de 22 spelers én twee bondscoaches langs de meetlat in een spelersbattle.

Liever kijken dan lezen? Check dan onderstaande video!

Verbruggen - Pickford: 1-0

Hij is misschien wel dé ontdekking van dit EK: Bart Verbruggen, pas 21 jaar en de beste doelman van het Nederlands elftal sinds Edwin van der Sar. In Duitsland incasseerde hij tot nu toe vier treffers en zette hij zijn handtekening onder zestien reddingen.

Zijn tegenstrever Jordan Pickford laat vier tegengoals en twaalf reddingen noteren. Hij valt vooral op door zijn wonderlijke gedrag onder de lat, al legde hem dat in de gewonnen penaltyserie tegen Zwitserland opnieuw geen windeieren.

Het eerste puntje is hoe dan ook voor Verbruggen. Daar is Ben Foster het overigens niet mee eens, zei hij vandaag in Dortmund voor de camera van VoetbalPrimeur.

Dumfries vs Walker: 1-1
De Oranje-uitblinker van het EK in 2021 en WK in 2022 is in 2024 niet bezig aan zijn beste eindtoernooi. Dat valt ook niet per se te zeggen van Walker, maar hij wint dit duel op basis van pure kwaliteit. Dumfries zal er niet om malen: voor het boegbeeld van het Nederlands elftal telt alleen de zege in Dortmund.

De Vrij - Stones: 2-1
Twee verdedigers die voetbaltechnisch misschien niet heel erg opvallen, maar Stefan de Vrij en John Stones zijn cruciaal voor respectievelijk Nederland en Engeland. De Vrij zal met het lekkerste gevoel uit de kwartfinales zijn gekomen. Door zijn kopbal kwam Oranje naast Turkije, terwijl Stones niet vrijuit ging bij het doelpunt van de Zwitserse spits Breel Embolo. De vorm van de dag bepaalt: deze is voor De Vrij.

Van Dijk - Guehi: 3-1
De aanvoerder van Oranje en Liverpool versus een verdediger van Crystal Palace, die bezig is aan een sterk EK. Marc Guehi keert tegen Nederland terug van een schorsing, maar moet het afleggen tegen Van Dijk. Het basisniveau van de 71-voudig international is nu eenmaal hoger, daar zal iedereen het over eens zijn.

Aké - Trippier: 4-1
Het wordt Kieran Trippier niet makkelijk gemaakt in Duitsland: hij is stijf rechts, maar moet van bondscoach Gareth Southgate vanaf de linkerkant opereren. Dat levert de nodige problemen op bij Engeland. Positief is wel dat Luke Shaw, de enige linksback in de Engelse selectie, zijn rentree heeft gemaakt. Maar voor een basisplaats is het mogelijk nog te vroeg.

Trippier legt het in een rechtstreeks duel af tegen Aké, die zich andermaal heeft bewezen als misschien wel de meest betrouwbare international van de laatste jaren. Weer een puntje voor Oranje.

Schouten - Rice: 5-2
Arsenal betaalde een jaar geleden 116 miljoen euro voor Declan Rice, die daardoor in de top-drie van duurste Premier League-aankopen ooit staat. Na een goed debuutseizoen in het Emirates Stadium, is hij echter nog niet echt op dreef in Duitsland. Dieptepunt was zijn optreden tegen Denemarken. Sindsdien toonde hij wel tekenen van herstel.

Rice staat hoog op de lijst met spelers met de meeste balheroveringen, en laat dat nu net ook een specialiteit van Jerdy Schouten zijn. De PSV'er voegt ook nog eens voetballend vermogen toe aan Oranje en maakte indruk tegen Roemenië en Turkije. Gebruikelijk niveau (Rice) versus vorm (Schouten): gelijkspel.

Reijnders - Mainoo: 5-3
Het is nipt, maar het achtste punt in deze spelersbattle gaat naar Kobbie Mainoo. De negentienjarige middenvelder brak afgelopen seizoen door onder de vleugels van Manchester United-manager Erik ten Hag en trekt die indrukwekkende lijn door op het EK, waar hij zich in de basiself heeft geknokt.

Het lichtpuntje van Engeland krijgt licht de voorkeur boven Tijjani Reijnders. Die presteert naar behoren, maar er was toch iéts meer van de middenvelder uit Zwolle verwacht. Daar komt bij dat sinds 1980 niemand zo'n hoge passzuiverheid heeft (96 procent) als Mainoo op dit EK.

Simons - Bellingham: 5-4
Hij steekt niet in de allerbeste vorm, maar met een waanzinnige omhaal op het moment suprême - in de slotminuut tegen Slowakije, dat met 1-0 leidde in de achtste finale - onderstreepte Bellingham zijn gigantische sterrenstatus. Naar zo'n magisch moment is Xavi Simons nog op zoek in Duitsland. Om Bellingham kunnen we simpelweg niet heen.

Bergwijn - Saka: 5-5
Ronald Koeman kan ook Donyell Malen of Jeremie Frimpong opstellen, maar de keuze valt woensdagavond vermoedelijk weer op Bergwijn. Hij gaf zijn visitekaartje af tegen Roemenië, maar was onzichtbaar tegen Turkije, terwijl Bukayo Saka goud waard was tegen Zwitserland en zich als één van de weinige aanvallers weet te onttrekken aan de Engelse malaise. Ook als wingback. Bergwijn is kansloos, deze is voor Saka.

Gakpo - Foden: 6-5
Wat hebben Ruud van Nistelrooij, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Luis Suarez, Eden Hazard, N'Golo Kanté, Mohamed Salah, Virgil van Dijk, Kevin De Bruyne, Erling Haaland én Phil Foden met elkaar gemeen? Juist, ze werden allemaal uitgeroepen tot Beste Speler van de Premier League.

Foden reisde daarom met veel zelfvertrouwen af naar Duitsland. Het zou zijn toernooi (kunnen) worden. De realiteit bleek weerbarstig: Southgate stopte hem in een keurslijf en misbruikte hem aan de linkerkant. Foden was daardoor nog geen schim van zichzelf in Duitsland.

Tegenover hem staat Cody Gakpo, die afgelopen seizoen geen vaste waarde was bij Liverpool. Maar als hij het Oranje-shirt over zijn hoofd trekt, komen er bijzondere krachten los. Met drie goals in vijf wedstrijden is Gakpo een van de topschutters. Het is misschien controversieel, maar op basis van dit EK krijgt de Nederlander de voorkeur.

Memphis - Kane: 6-6
Aanvoerder, all-time topscorer van Engeland (65 goals), Europees topscorer van het jaar: om Kane konden we dit jaar niet heen. Ook op het EK was hij alweer trefzeker, al groeit in Engeland de kritiek op zijn functioneren. De topspits werd net zo vaak gewisseld als hij heeft gescoord - twee keer. Toch heeft hij niet veel te vrezen van Memphis Depay, die het moeilijk heeft in Duitsland, veel kansen om zeep helpt en tot nu toe één keer scoorde.

Koeman - Southgate: 7-6
Op het veld ontlopen Nederland en Engeland elkaar weinig, dus moeten de bondscoaches het verschil gaan brengen in deze spelersbattle. Southgate versus Koeman dus.

Dat zijn aanpak resultaat oplevert is duidelijk: Southgate leidde Engeland 2018 naar de halve finales van het WK, drie jaar later naar de finale van het EK en nu hoort Engeland weer bij de beste vier landen van Europa. Voor zijn komst haalde Engeland na de wereldtitel in 1966 slechts drie keer de halve finales van een EK of WK.

Maar tegen welke prijs? Southgate laat de Engelse sterren zo behoudend spelen, dat de amusementswaarde tot het nulpunt is gedaald. Nee, dat kan geen punt opleveren. Die is voor Koeman, die Oranje naar zijn kracht laat spelen en in elk geval wél aanvallende intenties heeft.

Conclusie
Het belooft woensdagavond op basis van de uitslag van deze spelersbattle een spannende en gelijkwaardige clash te worden. Engeland heeft de betere aanvallers én meer wereldtoppers in huis, maar Nederland kan leunen op een sterke defensie én betere bondscoach. Goede kans dat de vorm van de dag de doorslag gaat geven in Dortmund.

Check de spelersbattle ook op de YouTube van VoetbalPrimeur!