Ajax verliest oefenwedstrijd van PEC Zwolle

Valse start Farioli: Ajax verliest eerste oefenwedstrijd van PEC Zwolle

5 juli om 15:53

Francesco Farioli, de nieuwe trainer van Ajax, heeft zijn vuurdoop afgesloten met een nederlaag. De Amsterdammers speelden op De Toekomst de eerste oefenwedstrijd richting het nieuwe seizoen en verloren met 0-1 van PEC Zwolle.

Ajax moest het vrijdagmiddag vanzelfsprekend nog zonder de EK-gangers doen. De achttienjarige Dies Janse was de meest verrassende naam in de basisopstelling. Hij vormde het centrum met Jakov Medic. Devyne Rensch en Jorrel Hato waren de backs, terwijl Jordan Henderson, Branco van den Boomen en Kenneth Taylor de middenvelders waren. Voorin koos Farioli voor Carlos Forbs, Chuba Akpom en Mika Godts. Steven Berghuis was nog niet wedstrijdfit.

• logo

Ajax

• logo

sc Heerenveen

Op De Toekomst speelde Ajax verzorgd voetbal. Farioli liet zich al coachend nadrukkelijk gelden vanaf de zijlijn. In de eerste twintig minuten was Godts de meest dreigende man aan Amsterdamse zijde, al leidde zijn dreiging niet tot grote kansen. De eerste echte kans aan de andere kant was raak: Anthony Fontana krulde de bal vanaf de rand van de zestien heerlijk over doelman Diant Ramaj heen.

Voor rust hadden Forbs, na een geweldige steekbal van Van den Boomen, en Rensch goede mogelijkheden op de gelijkmaker, al viel die niet. Farioli liet zijn elftal tot minuut zestig intact, om vervolgens het gehele elftal te wisselen. Spits Julian Rijkhoff, Kristian Hlynsson en Kian Fitz-Jim kregen nog grote kansen, maar lieten die onbenut. PEC werd in de slotfase met de rug tegen de muur gedrukt. De Zwollenaren hielden echter stand en winnen het oefenduel van Ajax.

Opstelling Ajax tweede helft: Pasveer; Gaaei, Gooijer, Baas, Wijndal; Mannsverk, Tahirovic, Hlynsson; Rasmussen, Rijkhoff, Fitz-Jim

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!