Spelersrapport van Nederlands elftal

Oranje op rapport: veel onvoldoendes op belabberde avond in Berlijn, zelfs één 3

25 juni om 20:00
Laatste update: 25 juni om 20:43

Het Nederlands elftal heeft de groepsfase op het EK afgesloten met een pijnlijke nederlaag. Waar het tegen Polen en Frankrijk achterin goed stond, was daar tegen Oostenrijk absoluut geen sprake van. Ook in de middelste en voorste linie zakten spelers door het ijs. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan de elf basisspelers en bondscoach Ronald Koeman.

Bart Verbruggen - 5,5: kon niks doen aan de knullige eigen goal van Donyell Malen. Toen hij er op slag van rust moest staan, stond hij er ook. Bij het tweede Oostenrijkse doelpunt had Verbruggen wellicht meer kunnen betekenen, evenals bij de 2-3, waar hij zich toch wel liet verrassen. Deze pijnlijke nederlaag kent meerdere oorzaken, maar het optreden van de Oranje-doelman is er daar niet één van.

Lutsharel Geertruida - 5: begon zeer onwennig aan de wedstrijd. Geertruida leed te vaak balverlies en corrigeerde dat soms met overtredingen. De eigen goal van Malen had hij mogelijk kunnen voorkomen, als hij beter stond opgesteld. Na rust herpakte hij zich een beetje, en was hij met een onderschepping belangrijk bij de gelijkmaker. Veel was dat alles niet meer waard toen hij bij de 1-2 opnieuw zijn directe tegenstander teveel tijd gaf.

Stefan de Vrij - 5,5: deed net als tegen Polen en Frankrijk niet veel fout, maar was op deze avond in Berlijn wel stukken minder doortastend. Bij de 1-2 van Oostenrijk had hij de bal mogelijk van de doellijn kunnen schieten. In de slotfase was het een gatenkaas, en dat valt ook De Vrij aan te rekenen.

Virgil van Dijk - 6: leverde een soortgelijk optreden af als zijn partner centraal achterin. Van Dijk was niet per se slecht, maar ook niet heel goed. Het was bij vlagen open huis achterin bij het Nederlands elftal, en het is ook aan de captain om dat te repareren. Daarin slaagde hij niet.

Nathan Aké - 6: was degelijk op de linksbackpositie, maar veel meer dan dat ook niet. Aké was daarnaast in de opbouw niet de bron van rust en zorgvuldigheid die hij tegen vooral Polen wel was.

Jerdy Schouten - 6: misschien wel de enige veldspeler die zich in de openingsfase onttrok aan de malaise. Schouten was opnieuw rustig aan de bal, zuiver in de passing en liep wederom belangrijke gaten dicht. In de slotfase haalde hij zelf een vol punt van zijn rapportcijfer af, door op onherkenbare wijze doelpuntenmaker Marcel Sabitzer te laten ontsnappen.

Joey Veerman - 3: speelde misschien wel een van zijn slechtste wedstrijden ooit. De PSV'er was totaal niet zichzelf, leed maar liefst vijftien keer balverlies en moest dat alles bekopen met een zeer pijnlijke en zeer vroege wissel. Zien we hem nog terug op dit EK?

Tijjani Reijnders - 5: aan inzet geen gebrek, zoals dat altijd het geval is bij Reijnders. Aan de bal moest het alleen stukken beter. Had Oranje kort na de dramatische openingsfase op 1-1 moeten schieten, maar faalde hopeloos. Ook na rust was hij onzorgvuldig aan de bal. Na ruim een uur spelen zat zijn wedstrijd erop.

Donyell Malen - 5: kreeg de kans van Koeman, maar pakte die in de openingsfase allerminst uit. Malen begon werkelijk dramatisch. De aanvaller maakte al na zes minuten een zeer klungelig doelpunt en miste niet lang daarna een gigantische kans. Hij herpakte zich daarna wel een beetje, maar genoeg om zijn eerdere fouten te repareren was het zeker niet.

Memphis Depay - 5: speelde net als tegen Frankrijk een slechte wedstrijd. Memphis, die in aanloop naar het duel met Oostenrijk bakken met kritiek over zich heen kreeg, deed eigenlijk maar één ding goed, en dat was het maken van de 2-2. Voor de rest was de aanvaller zelden tot niet op een goed moment te betrappen.

Cody Gakpo - 6: deed in de eerste helft, in tegenstelling tot de rest, niet zoveel fout. Na rust schoot hij Oranje met een erg fraai en typisch Gakpo-schot op 1-1. Bij het tweede Oostenrijkse doelpunt was hij zijn mannetje even kwijt, maar Gakpo was op deze avond een van de weinigen die hier en daar nog wat gevaar wist te stichten.

Invallers
Xavi Simons - 5: loste de werkelijk dramatische Veerman al na een halfuur spelen af, maar deed zelf ook niet veel goed. Simons was onzichtbaar, en slaagde er wederom niet in om de twijfels achter zijn naam weg te nemen.
Georginio Wijnaldum - x: viel na 65 minuten spelen in voor Reijnders, maar speelde tekort voor een beoordeling.
Micky van de Ven - x: viel na 65 minuten spelen in voor Aké, maar speelde tekort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: viel na 72 minuten spelen in voor Malen, maar speelde tekort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 5: Koeman krijgt op basis van deze wedstrijd een onvoldoende. De bondscoach had zijn spelers beter moeten voorbereiden op de flitsende start van de Oostenrijkers, die zich al lange tijd aandiende. Ook het opstellen van Veerman, evenals het vasthouden aan Memphis, zal de komende dagen voer voor behoorlijk wat discussie zijn.