Koeman is eruit: dit is de definitieve EK-selectie van Oranje

Koeman selecteert 26 spelers: dit is de definitieve EK-selectie van Oranje

29 mei om 15:15
Laatste update: 29 mei om 18:16

De kogel is door de kerk: Ronald Koeman heeft de 26 spelers bekendgemaakt die Nederland naar de Europese titel moeten leiden op het EK in Duitsland. De meest opvallende namen in de definitieve selectie zijn Ryan Gravenberch, Micky van de Ven en Steven Bergwijn.

Dat Gravenberch deel uitmaakte van de voorselectie was al een kleine verrassing. De ex-Ajacied was na zijn transfer van Bayern München geen vaste waarde bij Liverpool. Zijn kansen groeiden echter door het afvallen van de geblesseerde Marten de Roon. Bovendien is ook Quinten Timber niet helemaal fit. De Feyenoorder is daarom niet opgenomen in het definitieve keurkorps.

Micky van de Ven speelde tot dusver twee interlands, maar is ook een redelijk nieuw gezicht in de Oranje-selectie. De Tottenham Hotspur-verdediger kan zowel links centraal als aan de linkerkant uit de voeten. Hij krijgt van Koeman de voorkeur boven Ian Maatsen.

Ook op doel moest Koeman een belangrijke knoop doorhakken. Hij besluit Justin Bijlow, die net hersteld is van een blessure, mee te nemen naar Duitsland. Mark Flekken en Bart Verbruggen zijn de andere doelmannen. Sparta-uitblinker Nick Olij valt af.

Bergwijn beleefde geen topseizoen met Ajax, maar leverde wel altijd in Oranje. Koeman neemt hem daarom op in zijn 26-koppige keurkorps, net als ploeggenoot Brian Brobbey.

Naast De Roon haakte in een eerder stadium ook het Feyenoord-duo Quilindschy Hartman en Mats Wieffer geblesseerd af. Daarnaast was Joshua Zirkzee niet op tijd fit en van Noa Lang was ook al bekend dat hij het eindtoernooi niet zou halen. Jurriën Timber ontbrak al in de voorselectie na een lange revalidatie.

Het EK begint op 14 juni en de eerste groepswedstrijd van Oranje is op 16 juni in Hamburg tegen Polen. Daarna volgen nog minstens twee wedstrijden: tegen Frankrijk (21 juni, Leipzig) en Oostenrijk (25 juni, Berlijn). Op 6 en 10 juni speelt de ploeg van Koeman eerst nog oefeninterlands tegen Canada en IJsland.

De selectie van Oranje:
Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona FC), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Matthijs de Ligt (Bayern München), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur), Stefan de Vrij (Inter)

Middenveld: Ryan Gravenberch (Liverpool), Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Joey Veerman (PSV), Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq)

Aanval: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim)