RKC ondanks nederlaag bij PSV veilig, Excelsior play-offs in na pijnlijke middag

19 mei om 16:28
Laatste update: 19 mei om 16:35

Excelsior is veroordeeld tot het spelen van play-offs voor lijfsbehoud, terwijl RKC Waalwijk ook volgend jaar in de Eredivisie speelt. Doordat de Brabanders op bezoek bij PSV nipt verloren (3-1) en Excelsior dik onderuit ging tegen Feyenoord (4-0), is de strijd om de vijftiende plek beslist in het voordeel van RKC.

PSV - RKC Waalwijk 3-1
Op bezoek bij landskampioen PSV hoopte RKC zich te handhaven. Met nog één wedstrijd te gaan, stonden de Waalwijkers in punten gelijk met nummer zestien RKC. De selectie van PSV heeft in aanloop naar de wedstrijd tegen RKC een bezoek gebracht aan Ibiza. Dat was te zien aan het spel van de Eindhovenaren: PSV begon zwak aan de wedstrijd en zag RKC al na een kwartier op voorsprong komen. In de omschakeling maakte Richonell Margaret het openingsdoelpunt namens de bezoekers.

• logo

PSV

• logo

RKC Waalwijk

Die tegengoal leek PSV wakker te schudden, want de thuisploeg kwam iets beter in de wedstrijd. Dat leverde echter niet direct grote kansen op. Toch kwam PSV vlak voor rust langszij, dankzij een knappe kopbal van Luuk de Jong. Vlak na rust kreeg PSV weer een goede mogelijkheid: Guus Til raakte de lat met een kopbal. Verder wist RKC goed stand te houden, terwijl concurrent Excelsior in de tweede helft zwichtte voor Feyenoord. Dat nieuws zorgde voor wat voorzichtige glimlachjes op de Waalwijkse bank en feest in het uitvak.

In het restant van de tweede helft wist RKC de rijen gesloten niet meer gesloten te houden: na een VAR-ingreep maakte De Jong zijn tweede, terwijl RKC ook nog een eigen goal maakte. Zo werd het 3-1 bepaalde. Toch is RKC gehandhaafd: Excelsior ging namelijk met ruime cijfers onderuit bij Feyenoord. Zo eindigen de Waalwijkers op basis van doelsaldo de vijftiende plek. De formatie van Henk Fraser is daardoor ook volgend seizoen verzekerd van Eredivisie-voetbal, wat een Waalwijks feestje opleverde in het Philips Stadion.

Feyenoord - Excelsior 3-0
Op bezoek bij de stadsgenoot, die nergens meer om speelde, hoopte Excelsior punten te pakken om nog over RKC heen te gaan. De Kralingers hielden lange tijd knap stand in De Kuip, maar in de tweede helft ging het hard. Vlak na rust moest Excelsior de 1-0 slikken, doordat Gernot Trauner zijn eerste goal in dienst van Feyenoord maakte. Vlak daarna dacht Noah Naujoks de 1-1 op het scorebord te brengen, maar niets bleek minder waar: de gelijkmaker werd wegens hands afgekeurd.

In het laatste halfuur zette Feyenoord aan: via Ondrej Lingr, Dávid Hancko en Lutsharel Geetruida kwamen allemaal tot scoren, waardoor het uiteindelijk 4-0 werd. Ondanks dat RKC uiteindelijk ook onderuit ging bij PSV, moet de ploeg van Marinus Dijkhuizen nu de nacompetitie in. Excelsior heeft namelijk evenveel punten, maar een minder doelsaldo dan de Waalwijkers. In de halve finale van de play-offs wacht nu een dubbele ontmoeting met ADO Den Haag op Excelsior.