'Immense bestuurscrisis NAC door incident, Van Hooijdonk wast handen in onschuld'

'Grote bestuurscrisis NAC door incident, Van Hooijdonk wast handen in onschuld'

14 mei om 19:34

Er heerst nu een 'immense bestuurscrisis' bij NAC Breda, zo stelt BN DeStem. Dat heeft alles te maken met de nasleep rondom het incident rond John Karelse: de directie van NAC wilde de teammanager op non-actief stellen, maar daar heeft de Raad van Commissarissen een stokje voor gestoken.

Na afloop van het duel tussen TOP Oss en NAC vloog Karelse perschef Alex Knook in de haren. De teammanager is er uiteindelijk vanaf gekomen met een officiële waarschuwing. In De Gegenpressing Podcast van BN DeStem wordt dit besproken. "Het managementteam van NAC is zaterdag gaan zitten met John Karelse en daarna met zijn vieren, met Eric Mathijsen, Edgar Mol, Léon Aerssen en Peter Maas", zegt journalist Yadran Blanco. "Ze kwamen unaniem tot het besluit dat Karelse op non-actief moest worden gesteld. Hij mocht zondag niet meer naar het trainingscomplex in Zundert komen en maandag niet bij de wedstrijd tegen Roda JC."

Uiteindelijk is Karelse echter niet op non-actief gesteld. "Het managementteam heeft vervolgens informatie ingewonnen bij de RvC. Ze wilden op die manier een zo breed mogelijk draagvlak creëren. Zo is er een persbericht opgesteld met quotes van Karelse over zijn afscheid. Daarin zegt hij dat het allemaal betreurt", vervolgt Blanco. "Het was exit Karelse. Zaterdagavond zei de RvC plotseling: we gaan Karelse helemaal niet op non-actief zetten. Dat komt doordat perschef Knook geen belastende verklaring heeft afgelegd. Dat vinden wij geen aanleiding om iemand te ontslaan."

Doordat de directie van NAC is overruled door de RvC in deze kwestie, ziet Blanco dat donkere wolken zich samenpakken boven het Rat Verlegh Stadion. "Door deze situatie kamt NAC met een immense bestuurscrisis. Het is een kwestie van tijd totdat dit gaat exploderen. Het managementteam voelt zich namelijk niet meer serieus genomen. Ik heb Pierre van Hooijdonk ook nog gevraagd of hij begrijpt dat mensen reppen over vriendjespolitiek. Dat begrijpt hij totaal niet, hij vindt het ook een aantijging. Pierre wast zijn handen min of meer in onschuld en vindt niet dat hij erop moet worden aangesproken dat hij Karelse in het zadel heeft geholpen."

Luister de nieuwste aflevering van Studio Oranje, dé podcast over het EK!