'Mislintat komt bij wijze van spreken weg met moord, terwijl Kroes de cel in moet'
Het Parool heeft met behulp van twee hoogleraren de ontstane onrust van Ajax onder de loep genomen. In theorie kan de bestuursraad voor de schorsing van Alex Kroes gaan liggen, al wordt die route bestempeld als een 'nucleaire optie' met een lage slagingskans.
Manuel Lokin, een hoogleraar ondernemingsrecht, reageert in het Parool op de commotie die rond het aandelenpakket van Kroes is ontstaan. De RvC van Ajax sloeg blijkbaar niet aan op de mededeling van Kroes dat hij bijna vier ton in Ajax had geïnvesteerd. "Als je hoort van die aandelen is het logisch dat je voor de zekerheid vraagt: hoe kom je daaraan? Sinds wanneer heb je die?" Een 'doodzonde' van de RvC wil Lokin het niet noemen. "Maar is het slordig, ja."
Ook bij de aanstelling van Mislintat was het onderzoek van de RvC 'karig', oordeelt de krant. Bij Kroes moest er een journalist van Quote aan te pas komen, bij Mislintat constateerde de NOS dat de transfer van Borna Sosa niet helemaal volgens de regels was verlopen.
Het Parool verwacht bovendien dat de conclusies uit het rapport over de vertrokken technisch directeur binnen enkele dagen gedeeltelijk openbaar gemaakt worden. 'Het lijkt erop dat Mislintat met de schrik vrijkomt', valt er te lezen. Dat zet op voorhand al kwaad bloed bij de medestanders van Kroes, meent hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen. "Dan komt Mislintat bij wijze van spreken weg met moord, terwijl Kroes de cel in moet voor fietsen door rood licht."
Kroes stelde zich eerder al strijdbaar op en geniet steun van de bestuursraad, die in theorie het vertrouwen in de RvC op kan zeggen. "Dan kiest het de nucleaire optie", aldus Lokin. De rechter zal in dat geval zelf onafhankelijke commissarissen aanwijzen, buiten de bestuursraad van Ajax om. "De kans is klein dat die Kroes genade zullen verlenen."
Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!
Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal: