Transferrapport Ajax: dramatisch aankoopbeleid

Transferrapport Ajax: dramatisch aankoopbeleid laat zijn sporen na

20 maart om 13:00

Ajax kende een enorm bedrijvige transferzomer. Hoewel voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat aanvankelijk reden zag tot een feestje, bleek al snel dat de Amsterdammers een enorme jas hebben uitgedaan. VoetbalPrimeur bekijkt hoe de aankopen van Ajax renderen.

We delen de aankopen van Ajax in drie categorieën in: groen, oranje en rood. Het laat zich raden, groen is een succes, bij oranje kan het kwartje in principe nog twee kanten opvallen en een rood stempel betekent dat een aankoop niet voldoet.

Groen

Diant Ramaj
Ramaj concludeerde zelf al dat hij de nodige monden heeft gesnoerd. Dat Sven Mislintat hem aantrok, en niet Nick Olij, zorgde voor veel onbegrip. Niet in de laatste plaats bij Maurice Steijn. Inmiddels is de 22-jarige Duitser niet meer weg te denken onder de lat. Vanuit de top van de Premier League zou zelfs al interesse zijn in de 1.87 meter lange sluitpost.

Julian Rijkhoff
Ajax haalde Rijkhoff afgelopen winter terug van Borussia Dortmund. De jonge spits moet op termijn Brian Brobbey opvolgen, maar krijgt nu al speeltijd als invaller. Daarmee ligt Rijkhoff voor op schema, want dit halfjaar zou hij vooral minuten maken in Jong Ajax. Bij de beloften bewijst hij nog steeds over een neusje voor de goal te beschikken.

Oranje

Chuba Akpom
Mislintat zag in hem de gedroomde schaduwspits voor zijn nieuwe Ajax, maar het verwachtingspatroon moest worden bijgesteld. Als supersub drukt Akpom desondanks zijn stempel. De Engelsman hielp de ploeg van Van ’t Schip meermaals over het dode punt, zoals zondag tegen Sparta. Of Akpom zich weet te ontpoppen tot basiskracht, is de vraag.

Benjamin Tahirovic
In de voorbereiding waren fans hoopvol, maar Tahirovic verzoop in de eerste maanden van het seizoen op het middenveld van Ajax, waar de ruimtes enorm waren. De Bosniër bleek bovendien nog veel te moeten leren. Hij is een erg ongepolijste diamant en het valt te bezien of hij in Amsterdam de tijd krijgt om zijn zwakke punten bij te schaven.

Sivert Mannsverk
Mannsverk kende een dramatisch debuut tegen FC Twente en raakte daarna geblesseerd, maar heeft zich dit kalenderjaar in de basis gespeeld. De Noorse controleur kende een aantal degelijke optredens, alleen ging het tegen Aston Villa mis. Mannsverk zal het hoofd ook boven water moeten houden als het niveau omhoog gaat, daarom staat het sein voorlopig nog op oranje.

Branco van den Boomen
De voormalig jeugdspeler van Ajax kwam transfervrij over van Toulouse, waardoor de club zich er eigenlijk geen buil aan kan vallen. Van den Boomen beschikt over een uitstekende traptechniek, maar moet nog laten zien dat hij zich staande kan houden op het Ajax-middenveld als het erom gaat.

Jordan Henderson
De shirts van Henderson vlogen in januari over de toonbank. De Liverpool-icoon doet zijn best om het dolende Ajax bij de hand te nemen, maar het is duidelijk dat ook van hem geen wonderen verwacht mogen wonderen. Zijn inbreng naast het veld laat zich moeilijker meten, al trekt hij volgens Van ’t Schip al spelers mee de gym in.

Rood

Josip Sutalo
Supporters en analisten waren unaniem: met Sutalo trok Ajax de best mogelijke vervanger van Jurriën Timber aan. Ook Steijn bestempelde hem als enig zekerheidje onder de aankopen. Het liep anders. De Kroatisch international is een enorme bron van onrust in de defensie en grossiert in zwakke momenten.

Borna Sosa
Kroaten en Ajax is sowieso nog geen succesverhaal. Sosa maakte bij Bundesliga-club VfB Stuttgart naam als flankengott vanwege zijn heerlijke trap. In Amsterdam toonde hij dat slechts zelden. De flegmatieke vleugelverdediger valt keer op keer door de mand door defensief geschutter.

Georges Mikautadze
Mislintat legde liefst zestien miljoen euro op tafel voor Mikautadze, nadat hij FC Metz aan promotie naar de Ligue 1 had geholpen. Bij Ajax kwam hij echter geen moment aan bod. Hij keerde in januari – via de achterdeur – terug naar Metz, waar de teller op 5 goals en 3 assists staat in 12 duels.

Carlos Forbs
Forbs stond te boek als groot talent in de jeugd van Manchester City. In de Eredivisie hoopte hij daarom op zijn grote doorbraak. Zijn snelheid bleek soms ook wel een wapen, maar veel meer speelde hij niet klaar. Een terugkeer naar Engeland lijkt in de zomer waarschijnlijk.

Gastón Avila
Marc Overmars sloot een topdeal voor Royal Antwerp door Avila voor 12 miljoen te verkopen aan Ajax. “Maar voor mij was het ook moeilijk, omdat ik dacht: godver, wat halen ze in huis?”, zei de technisch directeur, die de onderhandelingen met Mislintat ‘bizar’ noemde. Het vertelt het hele verhaal. De Argentijn, die momenteel geblesseerd is, komt tekort.

Anton Gaaei
Waar PSV aan de haal ging met ex-Ajacied Sergiño Dest, stak Mislintat het geld liever in Gaaei. De reden is nog steeds een raadsel. De Deense rechtsback zakte meermaals door het ijs en werd zowel door Steijn als Van ’t Schip eens voor rust gewisseld. Het is pijnlijk voor Gaaei, die hard werkt, maar niet bij Ajax past.

Jakov Medic
Het begin was veelbelovend met een schitterend doelpunt tegen Heracles Almelo. Daarna zakte de derde Kroaat in Amsterdamse dienst echter ver terug in de pikorde. De sterke mandekker krijgt nauwelijks nog speeltijd en is in principe aan zijn laatste maanden bij de club bezig.

Conclusie

Dat Ajax een dramatische transferzomer beleefde, is duidelijk. Sven Mislintat haalde veel onbewezen spelers naar Amsterdam, en vaak ook nog voor hoge transfersommen. De balans in de selectie is daarmee compleet zoek geraakt. Ajax staat voor enorme reparatiewerkzaamheden, wil het spoedig weer aanhaken in de titelstrijd met PSV en Feyenoord.