Uitgebreide analyse Hendriks

Hendriks ontving vanaf moment één kritiek bij Ajax: 'Hij werd echt geschoffeerd'

9 maart om 10:57
Laatste update: 9 maart om 11:01

In een zeer uitgebreide analyse van het Algemeen Dagblad komt naar voren dat er gedurende de anderhalf jaar waarin Maurits Hendriks de functie van Chief Sports Officer bekleedde, grote twijfels waren over de koers die hij wilde varen. Er werd getwijfeld of voetbal bij hem wel op de eerste plaats kwam. Al vanaf moment één was er kritiek. 

"Hij werd echt geschoffeerd. Ik snap wel dat hij dacht: wat zijn dat voor eikels?", herinnert een aanwezige van het kennismakingsgesprek in het najaar van 2022 zich. Daar waren bestuurders van de vereniging Ajax aanwezig. 

Hendriks wordt even daarna bij Ajax aangesteld om de jeugdopleiding te hervormen en een betere structuur te creëren. 'In die situatie kan Hendriks verbetering brengen, is het idee van de toezichthouders', tekent het AD op. Hendriks moest bij Ajax een aantal werkzaamheden minder afhankelijk maken van enkele personen. Hij moest een cultuuromslag teweeg brengen. Binnen die koerswijziging ging ook veel aandacht uit naar de Ajax Vrouwen. Ook de aansluiting tussen de jeugdopleiding en de hoofdmacht moest beter worden. 

Hendriks zou zich voor zijn aanstelling bewust geweest zijn van het feit dat er een afbreukrisico aan de functie kleefde. Pas na enkele maanden van onderhandelingen ging hij akkoord. Al snel ontstonden er interne spanningen en strubbelingen. Er ontstond onvrede over zijn manier van werken. Voornamelijk met betrekking tot de Ajax-jeugdopleiding. Op basis daarvan werd ook de aanstelling van Casimir Westerveld als hoofd ontwikkelingen betwist door clubleden van Ajax. 

De druk op zijn positie werd nog groter toen nieuwe leden in de bestuursraad zijn beslissingen in twijfel trokken. Uiteindelijk hebben de tegenvallende sportieve resultaten van Ajax, evenals de interne strubbelingen en de aanhoudende kritiek op zijn functioneren ervoor gezorgd dat Hendriks vroegtijd vertrok.

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over Ajax, Feyenoord en PSV!