Quinten Timber is belangrijke schakel bij Feyenoord en droomt van EK in Duitsland

De opmars van Timber: 'Was geen supertalent aan wie alles klopte'

2 maart om 13:07

Quinten Timber is uitgegroeid tot een belangrijke schakel in het Feyenoord van Arne Slot. Ook bij het Nederlands elftal klopt de middenvelder inmiddels op de deur. Hij is door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de voorselectie voor de aankomende interlands. De ontwikkeling van Timber oogst lof.

Nu Feyenoord enige tijd verder moet zonder Calvin Stengs, zullen de ogen nog meer gericht zijn op Timber. Slot ziet dat de 22-jarige middenvelder veel constanter een hoog niveau haalt. "Vorig seizoen had Quinten wel zijn momenten, alleen nu veel meer", stelt de trainer in het Algemeen Dagblad. "Hij is gewoon veel fitter. En dan steekt hij heel makkelijk het middenveld over."

Timber heeft zich bij Feyenoord ontwikkeld tot een dynamische middenvelder. Gery Vink, die hem in de jeugd van Ajax onder zijn hoede had, weet dat er in Amsterdam twijfels waren over zijn beste rol. "Toen was echt de vraag: wat is Quinten nu precies? Een verdediger, een defensieve middenvelder of een aanvallende middenvelder? Ik heb hem zelfs weleens als vleugelspits zien spelen", herinnert Vink zich.

Eén ding was wel duidelijk: voor Timber was toen nog een lange weg te gaan. In Amsterdam constateerden ze wel dat hij 'iets meer peper in zijn reet had' dan zijn tweelingbroer Jurriën. "Maar het waren ook geen supertalenten aan wie alles al klopte'', stelt Vink. "Ze waren aanvankelijk ook iets te makkelijk. Vaak een pijntje hier, een pijntje daar. Maar ze hebben hard gewerkt."

Het Nederlands elftal oefent deze maand tegen Schotland (vrijdag 22 maart) en Duitsland (dinsdag 26 maart). De vriendschappelijke interlands staan in het teken van de voorbereiding voor het EK in Duitsland. Of Timber zich aan mag sluiten bij de defintieve selectie van Oranje wordt later bekend.