Belgische bond wil laptops en telefoons scheidsrechters en personeel controleren

Gerommel in België na gelekt VAR-rapport: bond wil telefoons personeel controleren

28 februari om 12:43
Laatste update: 28 februari om 12:46

Een bijzonder verhaal uit België. Daar wordt het personeel van de Belgische voetbalbond aan een onderzoek onderworpen, nadat eerder deze maand een rapport over VAR-beslissingen naar de media werd gelekt. 

Piet Vandendriessche, de nieuwe CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, heeft een extern bedrijf ingehuurd om 'de mol' onder zijn personeel te vinden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Scheidsrechters en leden van de PRD (Profesional Football Referreeing Department) moeten een overeenkomst tekenen om hun telefoons en laptops in te leveren voor onderzoek. Deze kunnen ze een paar uur later weer ophalen. Wie de overeenkomst weigert te tekenen, is logischerwijs gelijk verdacht. 

Het gelekte document bevatte evaluaties van beslissingen van de VAR, gegevens die in principe geheim zijn. De Belgische scheidsrechters zouden de bekendmaking van de informatie zien als een aanval op hun persoonlijke vrijheid. Genoeg reden voor Vandendriessche om rigoureus in te grijpen. 

Het rommelt al langer in het Belgische voetbal. De Duitser Herbert Fandel, afdelingshoofd van de scheidsrechters, is al ontslagen. Ook de samenwerking met Bertrand Layec, de Franse technisch directeur van dezelfde afdeling, wordt na dit seizoen beëindigd. Het hoofd ontwikkeling van de scheidsrechters, Frank de Bleeckere, ligt ook al langere tijd onder vuur.