Verbeek over vroege wissel Gaaei bij Ajax

Verbeek: 'Hij blijft voorlopig uit beeld bij Ajax en zal tot uitverkoop behoren'

27 februari om 06:45

Gertjan Verbeek snapt dat Ajax-trainer John van 't Schip afgelopen zondag tegen AZ (2-0) voor rust ingreep. De oefenmeester haalde rechtsback Anton Gaaei na 36 minuten spelen naar de kant.

Gaaei leidde de 1-0 van Ruben van Bommel in en speelde zeer ongelukkig. "Ik heb het gezien en ik vond het terecht. Als een speler aan alle kanten voorbij wordt gelopen, moet je ingrijpen want als trainer moet je met het nu bezig zijn en dan staat resultaat op één. Dit is topsport", laat Verbeek optekenen door het Algemeen Dagblad. "Of het niet tien minuten later in de rust had gekund? Nee, want je hebt verantwoording af te leggen naar de supporters en de directie." 

"Vergeet niet: het is voor de trainer óók een aanklacht tegen zichzelf", benadrukt Verbeek. "Hij zegt bij die wissel ook: ik heb voor hem gekozen terwijl hij niet klaar was. Ik heb het dus verkeerd gezien." Het is niet de eerste keer dat het Gaaei overkomt. De 21-jarige Deen werd in september vorig jaar door toenmalig trainer Maurice Steijn ook al voor rust gewisseld. "Gaaei zal voorlopig uit beeld blijven bij Ajax en tot de uitverkoop gaan behoren."

Verbeek spreekt van een 'mentale mokerslag'. "Ja, maar een trainer kijkt niet naar tijd. Hij kijkt naar het nu. En als hij moet ingrijpen, doet hij dat. Daarvoor ben je leidinggevende. Dan kun je niet de barmhartige Samaritaan uithangen." De voormalig trainer stelt dat Van 't Schip in de dagen na AZ-uit met Gaaei moet zitten. "Dan betrek je de mental coach erbij. Die laat de trainer over dingen nadenken en helpt vooral bij het bedenken hoe je weer het positieve gevoel bij zo'n jongen kan creëren."