Ajax op rapport na Europa League-duel met Slavia Praag

Ajax op rapport: twee onvoldoendes en twee duidelijke uitblinkers in Praag

Vandaag om 20:45
Laatste update: om 20:46

Ajax heeft met hangen en wurgen een punt overgehouden aan het Europa League-duel met Slavia Praag (1-1). VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan de vijftien spelers die langer dan een half uur in actie kwam, plus trainer Francesco Farioli.

Remko Pasveer - 7: volgende maand wordt hij 41, maar daar was in Praag opnieuw niets van te merken. Meerdere keren hield Pasveer zijn wankelende ploeg op de been. Genoeg voor de drie punten was het niet.

Devyne Rensch - 6,5: de laatste weken krijgt Rensch - na een lastige periode - zowaar wat complimenten. Dat hernieuwde zelfvertrouwen lijkt hem goed te doen. De rechtsback deed geen gekke dingen.

Josip Sutalo - 7,5: het Europese rapport van Sutalo bevat tot dusver alleen maar hoge cijfers. Net als tegen Besiktas bleef de Kroatische verdediger kaarsrecht overeind.

Youri Baas - 5,5: alle zeilen moest hij bijzetten om de aanvalsgolven van Slavia Praag te breken. Dat lukte heel aardig, tot zijn tweede gele kaart. Baas mist de volgende Europa League-wedstrijd tegen Qarabag FK.

Jorrel Hato - 6: het was wisselvalligheid troef bij Hato, die met name in de beginfase zeer slordig was in balbezit. Daarna toonde hij beterschap en was de tiener een stuk zekerder van zijn zaak.

Branco van den Boomen - 5,5: hij heeft een gouden rechter, maar hield dat in Praag opvallend goed verborgen. Wel schoot Van den Boomen zijn penalty feilloos binnen. Bij de Tsjechische gelijkmaker ging hij het luchtduel niet aan.

Kenneth Taylor - 6: door alle personele problemen op het Ajax-middenveld zijn veel ogen gericht op Taylor. Hij maakte er het beste van, maar wist het spel niet naar zich toe trekken.

Kristian Hlynsson - 6: de vervanger van Kian Fitz-Jim was er veel aan gelegen om zijn kans te grijpen, maar moest al voor rust de strijd staken. Weer een blessuregeval erbij voor Ajax.

Christian Rasmussen - 6,5: het systeem van Farioli werkt en dus komt ook Rasmussen tot zijn recht. Veel hoogtepunten speelde hij niet bij elkaar, maar de attente Deen versierde wél de penalty voor de 1-0.

Brian Brobbey - 5: hij is oersterk en pijlsnel, maar langzaam maar zeker groeit Brobbey uit tot de man van de gemiste kansen. Hij verzuimde twee keer zijn eerste (!) officiële goal van het seizoen te maken, waarna hij binnen het uur werd gewisseld.

Mika Godts - 6: tegenover de opgefokte rechtsback van de Tsjechen lukte het Godts niet om zijn stempel te drukken. Een handvol bevliegingen, daar moesten zijn ploeggenoten het mee doen.

Invallers
Benjamin Tahirovic - 5: viel na 42 minuten in voor Hlynsson en maakte zijn eerste minuten van het seizoen. De middenvelder, die in de zomer werd verbannen en geen nieuwe club vond, speelde verstoppertje.

Owen Wijndal - 6: viel na 56 minuten in voor Godts en moest de hele linkerflank bestrijken. Het was een pittige test voor Wijndal, die om de haverklap op de grond lag met een van pijn vertrokken gezicht.

Anton Gaaei - 6: viel na 56 minuten in voor Rasmussen en kreeg een grote kans op de 1-2, maar vond geen weg langs de Tsjechische keeper. Veelzeggend: hij eindigde de wedstrijd in de spits.

Chuba Akpom - 5,5: viel na 56 minuten in voor Brobbey en kwam geen moment in het stuk voor, omdat Ajax in het grootste gedeelte van de tweede helft met de rug tegen de muur stond.

Daniele Rugani - x: viel na 78 minuten in voor Taylor en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli - 6: zonder Henderson, Fitz-Jim, Berghuis en Weghorst zag Farioli dat Ajax zwaar tekortkwam. Duidelijk is dat hij tegen wil en dank moet kiezen voor te veel spelers die er niet meer zouden moeten zijn.