Rooney vertelt hoe Van Gaal steun United-spelers verloor

Rooney vertelt hoe Van Gaal steun United-spelers verloor met aanpak

26 februari om 12:44

Wayne Rooney heeft een boekje opengedaan over de opvallende regels van Louis van Gaal bij Manchester United. De voormalige Engelse ster vertelt dat de Nederlandse manager de steun van de selectie verloor door zijn aanpak.

Van Gaal ging in de zomer van 2014 aan de slag bij Manchester United. Hij won in 2016 de FA Cup met de Premier League-grootmacht, maar moest vervolgens plaatsmaken voor José Mourinho. Volgens Rooney had de ex-bondscoach van Oranje een groot deel van de selectie tegen zich in het harnas gejaagd.

"Verdedigend vond ik dat Louis van Gaal ons briljant had neergezet bij Manchester United, en we waren moeilijk om tegen te spelen", begint Rooney over het bewind van de Nederlander op Old Trafford in de Stick to Football-podcast. "In balbezit hadden de spelers met meer flair het volgens mij moeilijk, omdat hij wilde dat we in een bepaalde structuur bleven, wat de vrijheid van de aanvallende spelers wegnam."

"Ik vond hem een briljante persoonlijkheid en er zijn wat verhalen uit zijn tijd als manager van Manchester United die ik eigenlijk niet kan vertellen. Ik hield van zijn trainingen, maar zijn methodes naast het veld waren lastig", erkent Rooney. "Als we klaar waren met trainen, dan moesten we negentig minuten wachten tot we mochten eten. Vervolgens mochten de spelers tafel voor tafel hun eten halen, waarna je ook nog eens moest wachten tot de manager was uitgegeten. En hij had elke dag een driegangendiner. Als hij klaar was, dan stond hij op en gaf hij iedere dag een speech. Daarna mochten we weg."

Dat gold althans voor een deel van de spelers. "Na de lunch vroeg hij vier spelers om naar zijn kantoor te komen voor een individueel gesprek. Dat ging op volgorde van leeftijd, waardoor de andere spelers buiten zijn kantoor zaten te wachten om naar binnen te worden geroepen. Eén voor één..."

De strenge regels van Van Gaal stuitten op verzet bij de spelers van Manchester United. "Ik heb hem een keer verteld dat hij de spelers kwijtraakte en dat hij zijn aanpak moest veranderen. Tegen het einde vroeg Louis aan mij hoe hij de spelers weer achter zich kreeg, maar toen was het helaas te laat", aldus Rooney, die het desondanks teleurstellend noemt dat de Nederlander weg moest.

"Voor de FA Cup-finale wist hij al dat hij ontslagen zou worden. Na de winst vierden we feest. Hij zat stil in een hoekje met zijn familie, hoewel hij normaal gesproken luidruchtig en vrolijk is. Ik zei dat hij van het feest moest genieten, maar hij wist dat hij ontslagen zou worden. De club had hem dat echter nog niet officieel verteld en de volgende dag deelde hij gewoon de plannen voor het nieuwe seizoen. Hij bleef tot het einde zijn werk doen..."