Coëfficiënten: Feyenoord-exodus verpest droomweek en is ongunstig voor Nederland

Coëfficiënten: Feyenoord-exodus verpest droomweek en is ongunstig voor Nederland

23 februari om 00:05
Laatste update: 23 februari om 00:16

Nederland leek een enorm fraaie week te gaan beleven op de UEFA-coëfficiëntenlijst, maar de Europa League-uitschakeling van Feyenoord gooit roet in het eten. 'We' weten daardoor niet optimaal te profiteren van de tikken die Frankrijk te verwerken kreeg.

Enkele dagen geleden zag de boel er nog niet bepaald goed uit voor Nederland op de coëfficiëntenlijst. Nadat Feyenoord en Ajax in eigen huis gelijkspeelden tegen respectievelijk AS Roma en Bodø/Glimt, beloofde het behalen van de volgende ronde een zware kluif te worden voor de Rotterdammers en Amsterdammers. PSV wachtte op zijn beurt een pittige krachtmeting met Borussia Dortmund in de achtste finale van de Champions League.

Dinsdag hield PSV in Eindhoven knap stand tegen Borussia Dortmund (1-1), al ging dat wel met enig geluk. Daarmee pakte de ploeg van Peter Bosz de eerste coëfficiëntpunten van de week. Wat volgde was een cruciale donderdag voor Nederland. Een zwak tiental van Ajax maakte het heel spannend in Noorwegen, maar op miraculeuze wijze wisten de hoofdstedelingen aan het langste eind te trekken. Daardoor gaat Ajax naar de achtste finale van de Conference League.

Feyenoord streed ook voor wat het waard was, maar het ging ten onder na penalty's. Daardoor is de formatie van Arne Slot klaar in Europa en heeft Nederland nog maar twee teams over. Door deze resultaten is Nederland na deze week 0.800 punt rijker op de coëfficiëntenlijst. We weten daarmee niet optimaal te profiteren van het falen van nummer vijf Frankrijk, dat zijn deelnemersaantal gehalveerd zag worden.

Abrupt einde aan Franse coëfficiëntenweelde, ook Portugal verliest terrein
Stade Rennais, Toulouse en RC Lens gingen over twee wedstrijden namelijk allemaal ten onder in de Europa League. Frankrijk was tot voor deze week samen met Italië het enige land dat nog geen enkele club uitgeschakeld zag worden in Europa dit seizoen. Nu zijn Paris Saint-Germain (Champions League), Olympique Marseille (Europa League) en Lille OSC (Conference League) de enige troeven die onze concurrent nog heeft. Saillant detail: Ajax kan op Lille stuiten in de achtste finale van de Conference League. Dat zou dus een rechtstreekse coëfficiëntenclash betekenen. Ondanks de tegenslagen pakken Fransen deze week wel nog 1.000 punt, doordat bijvoorbeeld Stade Rennais winnend afscheid neemt van de Europa League.


Stade Rennais won donderdag van AC Milan, maar ligt toch uit de Europa League

Nummer zeven Portugal staat een plekje onder Nederland op de coëfficiëntenlijst en hoopt in de toekomst weer een aanval te kunnen doen op ons. De Zuid-Europeanen hebben deze week mee- en tegenvallers te verwerken gekregen: FC Porto boekte een knappe overwinning op Arsenal en mag hopen op de kwartfinale van de Champions League. Daarnaast gaan Sporting Portugal en Benfica zich melden in de achtste finale van de Europa League.

Dat geldt echter niet voor SC Braga: zij verloren in de verlenging van Qarabag in Azerbeidzjan. Daardoor raakt Portugal één Europese deelnemer kwijt, waardoor dat land ook de helft van zijn teams kwijt is geraakt ten opzichte van de start van dit seizoen. In totaal pakte Portugal deze week 1.333 punt.

Plek vijf blijft ver weg
Al met al hebben Frankrijk, Portugal én Nederland deze week te maken gekregen met een of meerdere tegenvallers op de coëfficiëntenlijst. Dat zorgt nog niet voor veranderingen op korte termijn. Frankrijk blijft te ver uit zicht om te denken aan een aanval op de vijfde plek, terwijl onze voorsprong op Portugal juist erg ruim blijft. Nog steeds wijst alles erop dat we het seizoen afsluiten op de zesde plek, waarmee we onder meer het tweede Champions League-ticket zouden behouden.

Als we de blik al even op de coëfficiëntencyclus van volgend seizoen richten, dan is de uitschakeling van Feyenoord extra zuur. Nu krijgen we de uitgelezen kans om het voorwerk te doen voor een nieuwe aanval op Frankrijk. Volgend seizoen zullen onze overwinningen namelijk minder waard worden op coëfficiëntenlijst, door het extra team dat we dan af mogen vaardigen.

Op dit moment is het gat met Frankrijk in de nieuwe cyclus klein, maar de kans is goed aanwezig dat zij verder gaan uitlopen. PSV krijgt nog een zware kluif aan Dortmund in de return, Ajax treft een relatief sterke tegenstander in de Conference League en PSG, Marseille en Lille behoren tot de sterkere teams in hun toernooien. Al met al is de Europese exodus van Feyenoord bijzonder ongunstig voor Nederland. Anderzijds houden we de zesde plek nog steeds stevig in handen, ook in de nieuwe cyclus. Dat is ook wat waard.

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenlijst  
5. Frankrijk 63.831 (13.250) (3/6)
6. NEDERLAND 61.100 (9.800) (2/5)
7. Portugal 55.149 (9.833) (3/6)