Frauder bedreigt gedupeerden met de dood

De Telegraaf: Nederlandse clubs grootschalig opgelicht en ernstig bedreigd

21 februari om 07:27
Laatste update: 21 februari om 09:00

Voetbalclubs uit zowel Nederland als het buitenland zijn slachtoffer geworden van 'grootschalige oplichting' door één of meerdere mensen uit Nederland, die zich voor hebben gedaan als directieleden van clubs. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf, dat aan de slag is gegaan na een tip. 

De Telegraaf heeft vervalste brieven ingezien, evenals geregistreerde gesprekken beluisterd. Daarnaast is ook WhatsApp-verkeer bekeken. Het betreft clubs in de Eredivisie Keuken Kampioen Divisie, en zaakwaarnemers uit België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden en een niet nader genoemd Oost-Europees land. 

Gedupeerden, die zelfs met de dood zijn bedreigd, hebben bedragen betaald variërend van 2500 tot bijna 20.000 euro, weet de krant, die de werkwijze van de oplichter(s) uiteenzet. 'Iemand neemt de identiteit aan van een directielid van een voetbalclub en toont interesse voor een speler. Daarna wordt om een voorschot gevaagd voor een medische keuring, een gage voor een zaakwaarnemer of 'belasting' voor een voetbalbond.' 

De KNVB, dat naar de landelijke eenheid van de politie is gestapt en de zaak zeer serieus neemt, is benaderd door meerdere clubs en zaakwaarnemers. Zo zou een 26-jarige voetballer zich hebben voorgedaan als directielid van voetbalclubs, om zo te onderhandelen over de aankoop van spelers. Daarbij moesten voorschotten overgemaakt worden. Clus zijn inmiddels ingelicht, en opgeroepen extra op te letten. Door meerdere gedupeerden is aangifte gedaan bij de politie. "Maar wij hebben nu als KNVB de landelijke eenheid van de politie ingelicht om de zaak naar een hoger niveau te tillen", aldus bestuurssecretaris Mark Boetekees. 

Een van de aangiftes is in handen van De Telegraaf. 'Huiveringwekkend', omschrijft de krant. "We hebben je paspoortgegevens en zullen je vinden. We pakken alles van je af. Mij vind je nooit", vertelt een man in het Engels tegen een van de zaakwaarnemers waarmee De Telegraaf heeft gesproken. Ook zou hij met de dood zijn bedreigd. Alle gedupeerden weten te melden dat de oplichter zich voordoet als een 26-jarige voetballer met een dubbele nationaliteit. Hij geeft aan te hebben gespeeld in de jeugd van Sparta, Roda JC en een Zweedse club. De Telegraaf heeft hem benaderd, maar de persoon in kwestie wilde geen commentaar geven.