Instagram-berichtje levert exotisch avontuur op: 'Ik wilde afsluiten bij Fortuna'
In VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Paul Gladon, die sinds deze zomer onder contract staat bij het Armeense FC Noah.
Met clubs als Sparta Rotterdam, Heracles, Wolves, Sint-Truidense, Willem II en Fortuna Sittard heeft Gladon al het nodige meegemaakt in de voetballerij. Toch kwam er in het slot van de zomerse transferwindow nog iets bijzonders op het pad van de 31-jarige spits: hij verruilde Fortuna voor FC Noah uit Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Bij de meeste Nederlandse voetballiefhebbers zal die club niet direct een belletje doen laten rinkelen. Bij FC Noah trof Gladon landgenoten Jordy Tutuarima, Ilias Alhaft en Justin Mathieu, die eerder in de zomer de overstap maakten naar de huidige nummer twee van Armenië.
Als Gladon in gesprek gaat met VoetbalPrimeur, verblijft hij met FC Noah in Qatar. Daar belegt de club een winters trainingskamp van maar liefst vier weken lang. "Dat is langer dan ik gewend was in Nederland, waar clubs vaak zes dagen op trainingskamp gaan", zegt hij. "De faciliteiten zijn hier natuurlijk goed en de tempratuur is top. Het is eigenlijk geweldig."
'Ik wilde mijn carrière afsluiten bij Fortuna'
Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat Gladon zou vertrekken bij Fortuna. Na het veelbesproken vertrek van Burak Yilmaz begon hij het huidige seizoen als eerste spits in Limburg. De contractonderhandelingen tussen Gladon en Fortuna verliepen echter moeizaam, waarna FC Noah zich meldde. "Het klinkt eigenlijk heel raar, maar ik wilde zelf heel graag blijven, terwijl de club en trainer dat ook heel graag wilden."
Gladon in zijn laatste wedstrijd voor Fortuna, tegen Almere City
"Ik en mijn gezin waren gelukkig en hebben gezegd: we willen mijn carrière hier afsluiten", vervolgt Gladon. "Ik had het goed bij de club, speelde en maakte mijn doelpunten. Ik voelde me ook heel erg gewaardeerd door de supporters. Dat vond ik heel belangrijk en mooi. Maar het verlengen van het contract duurde mij te lang. Ik kreeg daardoor twijfels."
"Op een gegeven moment kreeg ik een berichtje via Instagram. Nu weet ik dat dat bericht van een serieus iemand binnen FC Noah kwam", gaat Gladon verder. "Zo is die transfer tot stand gekomen. Hoe de club bij mij terecht is gekomen, weet ik niet precies. De Nederlandse jongens die hier al zaten hebben mijn naam niet doorgespeeld of iets dergelijks. Het is eigenlijk toevallig, denk ik. Misschien hebben ze me gevolgd, ik weet het niet precies."
'Kon het in het buitenland zo veel slechter treffen'
Na de eerste gesprekken met FC Noah besloot Gladon af te reizen naar Armenië. "Ik ben toen twee dagen die kant op gegaan. Ik wilde daar kijken, voor ik zou tekenen. Fortuna ging daarmee akkoord. Toen ik met mijn vriendin in de stad kwam, heeft alles ons heel positief verrast. Ik had geen idee wat ik van Armenië moest verwachten, echt geen idee. Maar de stad (Jerevan, red.) is heel bruisend. Er is heel veel te doen: veel restaurantjes, veel koffiehuisjes, mooie dingen… Het is gewoon gezellig en heel druk. Met de Nederlandse spelers onder elkaar zeggen we ook vaak: je had het in het buitenland zo veel slechter kunnen treffen."
Dit bericht op Instagram bekijken
Jerevan staat bekend als levendig en gezellig, terwijl het ook beschikt over een rijke historie. Zo is het de oudst bewoonde stad ter wereld. Daarnaast zijn de christelijke invloeden goed zichtbaar in de Armeense hoofdstad. "Ik heb ook het gevoel dat alles hier heel veilig is", zegt Gladon. "Dat merk je ook op straat: als je ’s avonds in het donker alleen loopt, heb je ook het gevoel: er gaat niks gebeuren. Voor mijn gezin vind ik dat belangrijk. De mensen zijn daarnaast heel gemoedelijk en lief. Soms loop ik met mijn kinderen en vrouw door de stad heen. Dan willen de mensen me overal mee helpen. Dat is mooi om te zien. Voor mijn gevoel zijn de mensen hier nog wat warmer dan in Nederland, zeker."
FC Noah: een jonge en ambitieuze club
In Armenië kwam Gladon terecht bij een relatief nieuwe club: FC Noah viert dit jaar pas haar zevenjarig bestaan. De club werkte zich al snel op naar het hoogste niveau van Armenië en bezet daar nu de tweede plaats. "De club heeft in de zomer een nieuwe eigenaar gekregen (Vardges Vardanyan, red.). Hij is er echt iets heel moois van aan het maken", zegt Gladon.
"Als je gesprekken voert met buitenlandse clubs en dat soort grote plannen hoort, dan denk je over het algemeen: dit hoor je vaker, maar uiteindelijk komt er ook vaak niets van terecht. Maar deze man maakt het wel echt waar. Zo zijn de nieuwe kleedkamers hier net af: dat is echt prachtig geworden. De president is daarnaast bezig met het bouwen van een nieuw complex, terwijl er ook een nieuw veld bij moet komen. Het ziet er allemaal goed uit."
Dit bericht op Instagram bekijken
Met FC Noah mag Gladon ook dromen van een Europees avontuur. Als de ploeg van de Nederlandse spits nog kampioen wordt (het gat met koploper FC Pyunik bedraagt nu zes punten), dan mag het uitkomen in de eerste voorronde van de Champions League. Anders wacht naar alle waarschijnlijkheid een avontuur in de eerste voorronde van de Conference League. "Het zou prachtig zijn om nog Europees te spelen. We staan er goed voor en hebben er in de winter weer twee goede spelers bij gekregen (onder wie Senegalees international Alfred N'Diaye, red.). Ik verwacht echt wel dat we het nog beter gaan doen in de tweede seizoenshelft."
Tot slot wordt Gladon gevraagd om in de toekomst te kijken. Heeft hij nieuwe ideeën over het afsluiten van zijn loopbaan, nu het Fortuna-plan geen werkelijkheid is geworden? "Geen idee", antwoordt de aanvaller. "Ik voel me sowieso goed. Ik word in maart 32, dat lijkt oud en misschien is dat ook zo, maar ik wil zeker nog drie of vier jaar doorgaan met voetballen. Ik voel me namelijk nog goed. Waar dat is, is moeilijk te zeggen. Zoals gezegd had ik bij Fortuna het plan om daar af te sluiten, maar nu zit ik in Armenië. Ik denk dat we het per jaar moeten bekijken."