Ajax hoort kanttekening over Knutsen: 'Vrij simpel'

Ajax hoort kanttekening over Knutsen: 'Vrij simpel, deden maar één ding'

15 februari om 21:05

Joshua Smits vindt Kjetil Knutsen een interessante trainer voor Ajax, maar de voormalig doelman van Bodø/Glimt plaatst wel een kanttekening. De 31-jarige Nederlander werkte in Noorwegen twee jaar samen met de succesvolle oefenmeester.

"Hij bleef structureel vasthouden aan zijn spelprincipes. In de twee jaar dat ik er zat, week hij daar nooit vanaf", vertelt Smits in gesprek met de NOS over de werkwijze van Knutsen. Hij kent de vergelijking met Liverpool-manager Jürgen Klopp. "Bij de eerste gesprekken die ik voerde met Knutsen gaf hij aan dat het zijn bedoeling was om de intensiteit die ze bij Liverpool aan de dag leggen te benaderen. Knutsen gebruikte Liverpool ook heel vaak als voorbeeld."

Smits wijst op een verschil met veel Eredivisie-clubs. "In Nederland hebben we nog weleens de neiging om bij het veroveren van de bal even het tempo eruit te halen", zegt Smits. "Dat is echt Nederlands. Maar wij veroverden de bal en 'boem!', iedereen startte de motor. We gingen gelijk naar voren", vertelt de sluitpost, die momenteel onder contract staat bij Willem II. "Het was voetballend niet eens geweldig, maar van de intensiteit was ik onder de indruk. Daar hamerde Knutsen op. Elke training, elke wedstrijd. Dat was ook het eerste wat je kreeg te horen als dat niet in orde was."

Smits is wel benieuwd naar de combinatie Ajax en Knutsen. De Noorse coach was vorig jaar nadrukkelijk in beeld in Amsterdam. "Het feit dat hij verzorgd wil voetballen met hoge intensiteit, past wel bij Ajax. Maar wat wij deden, was wel vrij simpel. We deden maar één ding. En dat was niet iets heel bijzonders, maar het werkte wel. Maar ik denk dat je bij Ajax nog meer zal moeten variëren. In de opbouw bijvoorbeeld. Tegenstanders stellen zich op Ajax in. Daar moet je op zoek gaan naar nieuwe manieren om te voetballen."