Duarta ziet gebrek aan kwaliteit en mentaliteit bij Ajax

Ajax krijgt helder transferadvies: 'Zaak om weer leuke spelers te halen'

27 januari om 15:50

Lerin Duarte vindt dat het aan kwaliteit en mentaliteit ontbreekt in de selectie van Ajax. De middenvelder, die tussen 2013 en 2015 in de Johan Cruijff Arena speelde, voorziet de Amsterdammers daarom van transferadvies.

Duarte kijkt dit seizoen vaak 'met een gevoel van irritatie' naar Ajax. "Er is een technisch directeur geweest die er een puinhoop van heeft gemaakt", doelt hij in gesprek met Ajax Showtime op Sven Mislintat. "Als ik naar Ajax kijk, zie ik niet veel spelers meer waarvan ik denk: daar ga ik voor zitten. Ik heb Ajax nog nooit zo gezien. De club heeft weleens mindere jaren gekend, maar dat betekende dan dat ze tweede werden. Het is zaak om weer wat leuke spelers te halen, jongens met ervaring ook", adviseert hij.

Duarte wijt de crisis bij Ajax niet alleen aan een gebrek aan kwaliteit, maar ook aan de mentaliteit. "Vroeger was het totaal anders. Het was knokken, je had ervaren spelers en de jonge jongens luisterden naar de ouderen. Nu heb je heel veel jongeren, ze verdienen een beetje centjes en geven niet hun hele hart meer. Zo lijkt het in ieder geval van buitenaf." Dat was in zijn tijd wel anders. "Nu hebben alle jongeren een grote bek. Het lijkt alsof ze geen vuile meters willen maken. Ik denk dat het een generatieding is."

Volgens Duarte is het van levensbelang voor Ajax om derde te worden en een Champions League-ticket te bemachtigen. "Dan komt er geld binnen. Ze hebben er dit seizoen een zooitje van gemaakt, maar als je in dat toernooi speelt, willen er ook weer spelers komen. Er komen dan bepaalde spelers die je los kunt weken."

Duarta speelde bij Ajax onder Frank de Boer, die hier en daar wordt getipt als nieuwe trainer. "Hij was niet per se een prater, maar ik vond zijn trainingen wel altijd heel goed. Als mensen aan mij vragen wie mijn beste trainer is geweest, dan zeg ik Peter Bosz en daarna komt Frank de Boer", aldus de middenvelder.