Zeven conclusies na bekerkraker Feyenoord - PSV

Zeven conclusies: Higler en VAR blunderen, PSV ziet nog een reeks stranden

25 januari om 00:00
Laatste update: 24 januari om 23:54

Feyenoord plaatste zich dinsdagavond ten koste van PSV (1-0) voor de kwartfinale van de KNVB Beker. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de meeslepende kraker tussen de beste ploegen van Nederland.

Legioen schreeuwt Feyenoord naar bekerzege
Het was slechts een wedstrijd in de achtste finales van de KNVB Beker, maar het affiche Feyenoord - PSV had in dezelfde Kuip op 21 april ook niet misstaan als finale. Ook met de sfeer was helemaal niets mis. Sterker nog, het Legioen had - zoals wel vaker - een wezenlijk aandeel in de eerste overwinning van Feyenoord op PSV dit seizoen.

Driemaal is scheepsrecht
Want winnen, dat deed Feyenoord woensdagavond in De Kuip. Driemaal is scheepsrecht blijkt ook voor de Rotterdammers op te gaan, nadat PSV eerder dit seizoen de strijd om de Johan Cruijff Schaal won (0-1) en ook te sterk was in de eerste Eredivisie-confrontatie (1-2). Over precies veertig dagen (3 maart) treffen de clubs elkaar voor de vierde keer dit seizoen.

Higler en VAR blunderen
Over hét moment van de wedstrijd, met Noa Lang en Mats Wieffer in de hoofdrol, is het laatste woord nog niet gezegd. PSV is een zuivere strafschop ontnomen, dat kan niemand in het Rotterdamse kamp ontkennen. Het is bijzonder dat de VAR in de regel geen moeite heeft om een wedstrijd stil te leggen, maar Clay Ruperti oordeelde in dit geval meteen dat het geen penalty was. Hij had scheidsrechter Dennis Higler, die al niet heel best floot, minstens naar het scherm moeten roepen.

PSV ziet treble in rook opgaan
PSV stevent af op de eerste landstitel sinds 2018 - de voorsprong op Feyenoord is nog steeds tien punten - maar de treble zit er dit seizoen niet meer voor de uittredend bekerhouder. Voor het gemak rekenen we de Champions League even niet mee. Enigszins zorgwekkend voor PSV is dat Bosz eerst een luxeprobleem had op het middenveld, maar nu moest kiezen voor Patrick van Aanholt en Mauro Júnior.

Eerste kopzorgen voor Bosz bij PSV
Een half seizoen lang was er geen vuiltje aan de lucht voor PSV, maar in De Kuip volgde de twee domper in enkele dagen tijd. Is de dalende lijn onder Bosz ingezet? Voor die conclusie is het nog veel te vroeg, maar de trainer begon ook bij Borussia Dortmund ooit spectaculair... Na maanden van euforie heeft PSV opeens aanleiding om zich lichte zorgen te maken.

PSV verliest na precies een jaar weer
Het gelijkspel tegen FC Utrecht beëindigde de reeks van zeventien zeges in de Eredivisie en in dinsdagavond strandde ook de ongeslagen serie van PSV in Nederland. PSV wist in De Kuip niet voor de 41ste keer op rij ongeslagen te blijven op nationaal niveau. De laatste keer dat de Eindhovenaren de boot in gingen was exact een jaar geleden, op 24 januari 2023 tegen FC Emmen (1-0). Sindsdien werd er onder trainers Ruud van Nistelrooij en Bosz niet meer verloren in 34 Eredivisie-duels, vijf bekerduels en de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Tot vanavond.

Feyenoord in één klap de bekerfavoriet
De weg naar bekerwinst lijkt open te liggen voor Feyenoord, dat begin februari AZ treft in de kwartfinale. Het decor: wederom De Kuip. Verder zitten alleen nog 'kleinere' clubs - USV Hercules, SC Cambuur, NEC, ADO Den Haag, Vitesse, FC Groningen en Fortuna Sittard - in het schema, in de wetenschap dat ook de finale in Rotterdam-Zuid is.