Mindervalide supporters geëvacueerd vanwege Vitesse-rellen

Meer info over Vitesse-rellen: 'Feyenoord-supporters in vak verergerde situatie'

22 januari om 15:55

Bij de rellen tijden Vitesse-Feyenoord (1-2) deden er zich niet één, maar twee incidenten voor. Elk in een andere hoek van het stadion. Dat blijkt uit navraag van Jeroen Kapteijns, verslaggever van De Telegraaf.

Direct na de 1-2 van Feyenoord ontstond er een uitbraak van Vitesse-supporters richting juichende Feyenoord-supporters op de eretribune. 'Vergelijkbaar met eerdere incidenten zoals bij AZ-West Ham United. Gelukkig werd deze situatie snel geneutraliseerd door de tussenkomst van stewards en spelers van Vitesse', schrijft Kapteijns op X.

Opmerkelijk is dat ondanks de onrustige situatie rond de eretribune, mindervalide supporters en personeel van de Wens Ambulance op dat moment niet in de nabijheid waren en ongedeerd bleven. Zij bevonden zich aan de overkant van het stadion voor het uitvak. Echter, na de 1-2 ontstond er ook onrust bij de Oost-tribune. 'Supporters wilden optrekken richting het uitvak, van waaruit projectielen werden gegooid. Hierdoor dreigden mindervalide supporters en de persoon van de wensambulance tussen twee vuren te komen', aldus Kapteijns.

Hoewel beveiligingspersoneel erin slaagde de uitbraak van supporters van de Oost-tribune te voorkomen, werd uit voorzorg besloten om mindervalide supporters en de wensambulance te evacueren vanwege de gespannen situatie. 'De situatie werd verergerd door de aanwezigheid van Feyenoord-supporters in vakken van thuissupporters. Wat leidde tot onverkwikkelijke taferelen en het onvermogen van Vitesse-supporters om hier op een rustige manier mee om te gaan.'

In de slotfase escaleerde de situatie in Arnhem toen ongeveer dertig supporters vanaf de tribune het veld betraden. Spelers en scheidsrechter Serdar Gözübüyük zochten hun toevlucht in de catacomben, waarna de wedstrijd na een staking van zo'n twintig minuten werd hervat. Ondanks twaalf extra minuten werd er uiteindelijk niet meer gescoord.