'Groot nieuws uit Amsterdam: Hendriks vertrekt per direct bij Ajax'

Update: bevestiging uit Amsterdam, Hendriks en Ajax 'in goed overleg' uit elkaar

10 januari om 15:03
Laatste update: 10 januari om 15:14

Groot nieuws: Maurits Hendriks vertrekt per direct bij Ajax, meldt De Telegraaf. Het is de uitslag van een spoedoverleg dat de Chief Sports Officer woensdag had met de raad van commissarissen van de Amsterdamse club.

Hendriks had bij Ajax een contract tot eind 2024, maar deze wordt nu ontbonden. Na Sven Mislintat is Hendriks de tweede directeur die na het dramatische afgelopen halfjaar het veld moet ruimen. Het is in het geval van Hendriks nog onduidelijk of hij de eer aan zichzelf houdt, of dat hij door de rvc de laan uit is gestuurd. 

De 'hooghartige manier van leiding geven' bleek een mismatch op De Toekomst, schrijft de ochtendkrant. 'Binnen enkele weken was hij de meest gehate persoon binnen de vereniging.' De functie van Hendriks - nooit eerder had Ajax een Chief Sports Officer - werd verder uitgekleed toen de Amsterdamse club Marijn Beuker binnenhaalde. Hendriks was vrijwel enkel nog direct betrokken bij de bouw van de Nieuwe Toekomst.

Hendriks is hoofdverantwoordelijk voor het aantrekken van Mislintat in 2023. Hij negeerde 'alarmerende signalen' en haalde de Duitse td naar Amsterdam. Mislintat haalde twaalf aankopen, waarvan het merendeel niet slaagt bij Ajax.

'Meer nog dan dat nemen de medewerkers op De Toekomst het Hendriks kwalijk dat hij in het boek 'Ajax in crisis' van Menno de Galan een mes in de rug steekt van de opgestapte algemeen directeur Van der Sar, die later wordt getroffen door een hersenbloeding', klinkt het. 'De Chief Sports Officer wordt niet geciteerd, maar de stellige overtuiging van meerdere bronnen is dat hij uitgebreid met De Galan heeft gesproken.'

Update: het is officieel: Ajax en Maurits Hendriks zijn uit elkaar. Dat doen de club en directeur in 'goed overleg' én op 1 maart van dit jaar, zo is te lezen op de site van de Amsterdamse club.