Wat haalt Ajax in huis met Jordan Henderson?

Ervaring en leiderschap: waarom Ajax wil stunten met Henderson (33)

9 januari om 15:50

Ajax is in de markt voor Jordan Henderson. Met dat nieuws liet Fabrizio Romano de Nederlandse geruchtenmolen ontploffen. Wat haalt Ajax in huis met deze ervaren middenvelder, mocht het tot een transfer komen? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Profiel
Jordan Brian Henderson werd op 17 juni 1990 geboren in Sunderland. In zijn thuisstad maakte Henderson naam als talentvolle voetballer. Na het doorlopen van de jeugdelftallen van Sunderland tekende hij in 2008 zijn eerste profcontract en na een verhuurperiode bij Coventry City knokte hij zich in het seizoen 2009/2010 in de basis bij The Black Cats. Hij werd verkozen tot Young Player of the Year en groeide uit tot de grote man.

Ook in het volgende seizoen deed Henderson van zich spreken. Hij speelde 39 wedstrijden voor Sunderland en werd door de FIFA genoemd op een 'One to Watch-shortlist. Genoeg reden voor grootmacht Liverpool om zich met een zak geld te melden bij Sunderland. Voor zo'n achttien miljoen euro maakte 'Hendo' in 2011 de overstap naar The Reds, met wie hij grote successen zal boeken. 

Sterker nog, Henderson is de enige speler die als aanvoerder van Liverpool zes verschillende prijzen won. Zijn 492 duels voor de Engelse club leverden hem een kampioenschap, een FA Cup, twee League Cups, een UEFA Supercup, een Wereldbeker en uiteraard een Champions League-titel op. In het historische seizoen 2019/2020 werd de aanvoerder verkozen tot Speler van het Jaar bij Liverpool. Na twaalf jaar vertrekt Henderson in de zomer van 2023 naar Al Ettifaq, waar hij onder Steven Gerrard speelt en ploeggenoot is van onder meer Georginio Wijnaldum.

Dat Henderson niet helemaal kan aarden in het Midden-Oosten is een publiek geheim. Nu ook de baan van Gerrard op de tocht staat, lijkt de 33-jarige middenvelder een uitweg te zoeken. Eentje die Ajax wellicht kan bieden. In de zoektocht naar een ervaren controleur voldoet Henderson aan vrijwel alle criteria die de Amsterdammers van een speler op die positie eisen. 

Wat brengt 'Hendo' naar Ajax?
De 81-voudig international van Engeland kan op het middenveld van Ajax een cruciale rol spelen door drie enorm belangrijke kerneigenschappen: ervaring, leiderschap en het vermogen om een hele wedstrijd op maximale intensiteit te spelen. Precies de mix van kwaliteiten die Benjamin Tahirovic, Branco van den Boomen, Silvano Vos en Sivert Mannsverk nog niet hebben laten zien in Amsterdam en die trainer John van 't Schip maar al te graag aan zijn selectie toevoegt. 

De ervaring van Henderson staat buiten kijf. Met meer dan 500 wedstrijden in de Premier League en 81 interlands voor Engeland is Henderson een van de meest ervaren krachten op zijn positie. Bovendien speelde Henderson op drie EK's en drie WK's. De veteraan heeft zo'n beetje alles gezien en gedaan in de voetballerij en kan op het veld fungeren als een verlengstuk voor zijn trainer. 

Door de uitgaande transfers van spelers als Dusan Tadic, Jurriën Timber, Edson Alvarez en Davy Klaassen verloor de club uit Amsterdam een groot aantal leidersfiguren. Henderson, jarenlang captain van Liverpool én ook tijdelijk van Engeland, is een geboren aanvoerder, zowel op als naast het veld. Altijd voorop in de strijd, maar ook sympathiek. Niet voor niets baalde Jürgen Klopp flink toen Henderson vertrok bij Liverpool. Die sympathie brokkelde overigens wel af door zijn gevoelige overstap naar Saudi-Arabië.

Op technisch vlak beschikt de middenvelder over een ragfijne trap, geweldig inzicht en een enorm ontwikkelde voetbalintelligentie. Daarnaast wordt hij vaak beschreven als een 'box-to-box'-middenvelder die verdedigend als slot op de deur kan fungeren, aanvallend belangrijke doelpunten kan maken of spelers in kansrijke posities kan brengen. Daardoor komen ploeterende verdedigers als Josip Sutalo wellicht beter uit de verf en kan Henderson de ontbrekende schakel worden in de opbouw om zo aanvallers als Steven Bergwijn, Steven Berghuis en Brain Brobbey van meer aanvoer te voorzien.