ESPN legt Josip Sutalo langs de meetlat

El Ahmadi analyseert Ajax-aankoop: 'Hij kan daar niet mee omgaan en oogt onzeker'

8 januari om 12:33

Marciano Vink, Karim El Ahmadi en Christian Willaert laten hun licht schijnen op de prestaties van Josip Sutalo bij Ajax. Dat de Kroaat nog niet helemaal uit de verf komt in Amsterdam, kent volgens de mannen verschillende oorzaken. 

"Ik heb passes gezien waarvan ik denk: dit kan echt niet", bijt Vink het spits af bij ESPN. "Een centrale verdediger van Ajax hoort comfortabel aan de bal te zijn en moet kunnen verdedigen met ruimte in zijn rug. Dat zijn juist twee aspecten die hij (nog) niet beheerst." El Ahmadi haakt in. "De meest simpele passes gaan verkeerd. Verdedigend heeft hij wel kwaliteiten, maar de kinderlijke fouten in de passing blijven me bij."

Willaert, die oprakelt dat hij in Voetbalpraat zei dat Sutalo een attractie voor Ajax zou worden, deelt de mening van zijn collega's. "Hij heeft de hoge verwachtingen nog niet waar kunnen maken. Bij Ajax moet je hoog staan als verdediger en hij is niet gewend aan situaties waarin hij moet doorstappen of niet." Willaert is ervan overtuigd dat Sutalo heel anders zou spelen met een middenvelder als Alvarez voor zich. 

Waar ligt het aan dat Josip Sutalo nog niet uit de verf komt bij Ajax? Dat is de vraag die de twee ESPN-analisten en de verslaggever voorgeschoteld krijgen. Vink wijt de matige prestaties van de Kroaat aan het gebrek aan stabiliteit bij Ajax. "Daardoor lijkt Sutalo ook zwakker. Bij Kroatië speelt hij wat compacter en is hij meer op z'n plek met controleurs voor zich. Bij Ajax zijn Tahirovic en Taylor verdedigend zwak, Sutalo komt hierdoor op een eiland."

El Ahmadi weigert Sutalo een miskoop te noemen. "Bij Dinamo Zagreb en Kroatië overtuigde hij wel, met al die leiders in de ploeg. Bij Ajax moet Sutalo het doen als leider met z'n 23 jaar. Misschien kan hij daar niet mee omgaan, hij oogt onzeker." Willaert kaart twee factoren in het spel van Ajax aan. "Hij is niet gewend vooruit te dekken, hij moet dat inzicht ontwikkelen. Daarnaast ontbeert het Ajax aan een balafpakker op het middenveld, waardoor Sutalo vaak onnodig in de 1 tegen 1 komt."