Ademhalingstheorie Feyenoord weerlegd

Afgeplakte monden bij Feyenoord zorgen voor verbazing: 'Is een broodje aap'

8 januari om 08:36
Laatste update: 8 januari om 10:05

Met afgeplakte monden werkten de spelers van Feyenoord op het trainingskamp in Spanje een deel van de training af. Het zou een positieve invloed hebben op je ademhaling. Sportarts Guido Vroemen weerlegt de theorie.  

Ongeveer de helft van de Feyenoord-selectie werkte een duurloop af met afgeplakte monden. De Rotterdamse club verlangt dat niet tijdens een intensief partijspel, maar alleen aan het einde van een trainingsessie of dus bij een loopje op lage intensiteit. Het Algemeen Dagblad tekent op hoe David Hancko het volhield, terwijl Leo Sauer de tape snel van zijn mond haalde. 

"Ik heb nog nooit iemand op pad gestuurd en gezegd: plak je mond maar af. Dat is, als je de prestatie wil bevorderen, een broodje aap", vertelt Vroemen aan het AD. Volgens hem wordt het effect 'overdreven' en 'meteen getrokken richting het prestatie bevorderende'. "Dat verhaal spreekt natuurlijk aan: dat je meer zuurstof in de spiercel zou opnemen en daarmee harder zou lopen. Maar dan heb je een toverstokje, dat werkt namelijk zo niet. Als jij een kilometer zo hard als je kunt wil lopen, gaat dat toch echt het beste als je door je neus én mond kunt ademhalen."

Aan het door je neus ademhalen kleven wel enkele voordelen, maar je gaat er niet zomaar hader door lopen of beter van voetballen. "Kijk, als je de mond afplakt en dwingt door de neus in te ademen, gaat iemand heel bewust op zijn ademhaling letten", vervolgt Vroemen. "Diep in en diep uit. Dat kan de efficiëntie verbeteren. En diegene gaat ook zijn inspanning moeten doseren, zodat je er als coach meer zeker van bent dat het een rustige en gecontroleerde duurtraining blijft."