Steijn doorbreekt stilzwijgen en dropt Ajax-bom: 'Mislintat bleef bij hen weg'

Steijn dropt Ajax-bom en haalt uit naar Mislintat: 'Lang, De Vrij, Dest...'

30 december 2023 om 07:08
Laatste update: 30 december 2023 om 09:35

Aan het eind van het kalenderjaar blikt Maurice Steijn terug op zijn roerige periode als trainer van Ajax en zijn band met voormalig technisch directeur Sven Mislintat. De vijftigjarige oefenmeester besloot in oktober na zestien weken op te stappen bij de Amsterdamse club.

Het is geen geheim dat Steijn en Mislintat naarmate de tijd vorderde steeds minder goed door een deur konden. In mei, voor de aanstelling van Steijn, kwam de Duitse td bij de trainer thuis om te vertellen dat ze de klus 'samen' zouden klaren in Amsterdam. "Als de directeur voetbalzaken van een instituut als Ajax zegt 'samen', dan geloof je dat. Ook al omdat Mislintat zich echt in mij had verdiept, bleek tijdens onze eerste ontmoeting", laat Steijn optekenen door De Telegraaf.

Steijn was gewend te werken in een driemanschap, met de technisch directeur en algemeen directeur. "Maar bij Ajax…", gaat hij verder. De keuzeheer gaat in op zijn inspraak op transfergebied. "Aanvankelijk vroeg hij ons met spelersnamen te komen om het elftal te versterken en in te spelen op het vertrek of de aanstaande verkoop van belangrijke steunpilaren, zoals Dusan Tadic, Jurriën Timber, Edson Alvarez, Mohammed Kudus en Davy Klaassen. Het Ajax van 2019 van Marc Overmars en Erik ten Hag, met een Nederlands gezicht, was onze blauwdruk."

Mislintat ging niet mee met de ideeën van de staf. "We droegen ex-Ajacieden, zoals Noa Lang, Nicolás Tagliafico, Justin Kluivert en Sergiño Dest aan. En we kwamen met Stefan de Vrij als Nederlandse international, die Jorrel Hato bij de hand kon nemen. Voor Jerdy Schouten zagen we eenzelfde rol bij Kenneth Taylor en Silvano Vos, zoals Lasse Schöne indertijd Frenkie de Jong wegwijs maakte en Daley Blind de leermeester was van Matthijs de Ligt", aldus Steijn, die vertelt dat er in de spitspositie werd gedacht aan AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis en Joshua Zirkzee. Ook is Isco in Amsterdam aangeboden.

"Later viel de naam van Hakim Ziyech nog", aldus Steijn. "Zonder dat hij het hard uitsprak: Mislintat bleef weg bij voormalig Ajacieden en Nederlanders. Voor die spelers had hij altijd zijn argumenten klaar om ze niet te halen. Zo kon De Vrij, laatst nog uitblinker bij Oranje, niet met ruimte in zijn rug spelen. Terwijl Pavlidis geen optie was omdat AZ altijd moeilijk deed tijdens transferonderhandelingen."