Ajax treft Bodø in tussenronde Conference League

Ajax maakt Conference League-debuut tegen kampioen van Noorwegen

18 december 2023 om 14:15
Laatste update: 18 december 2023 om 14:30

Ajax neemt het in de tussenronde van de Conference League op tegen FK Bodø/Glimt. Dat wees de loting in Nyon maandag uit. De ploeg van trainer Kjetil Knutsen, die afgelopen zomer in beeld was in Amsterdam, kroonde zich onlangs tot Noors kampioen.

Door een zege op AEK Athene eindigde Ajax als derde in de Europa League-groep, achter Brighton en Olympique Marseille. De Amsterdammers overwinterden daardoor met de hakken over de sloot in Europa, maar moeten wel in de Conference League verder. De ploeg van John van 't Schip kon maandag gekoppeld worden aan een nummer twee uit de groepsfase van dat derde Europese clubtoernooi.

Slovan Bratislava, KAA Gent, Dinamo Zagreb, FK Bodø/Glimt, Legia Warschau, Ferencváros, Eintracht Frankfurt en Ludogorets behoorden tot de mogelijke tegenstanders. Vooral de Bundesliga-subtopper was een opponent om te ontlopen en dat lukte. Uiteindelijk kwamen de Noren dus uit de koker. Ajax speelt op 15 februari eerst in de eigen Johan Cruijff Arena, een week later wacht het koude bezoek aan Bodø, dat net boven de poolcirkel ligt.

Knutsen, de succescoach van Bodø/Glimt , was afgelopen zomer nog in beeld bij Ajax, dat echter in zee besloot te gaan met Maurice Steijn. Onder leiding van Knutsen ontwikkelde Bodø/Glimt zich in enkele jaren tijd van Noorse laagvlieger tot topclub. De ploeg kroonde zich in de afgelopen vier jaar drie keer tot landskampioen. In de groepsfase van de Conference League eindigde Bodø als tweede achter Club Brugge, maar voor Besiktas en Lugano. 

Voor Ajax wordt het tweeluik met de Noren het debuut in de Conference League. Dat de Amsterdammers zijn afgedaald naar het derde clubtoernooi van Europa deed het nodige stof opwaaien. Onder meer voormalig Ajax-directeur Edwin van der Sar hield dat twee jaar geleden niet voor mogelijk.

Lille OSC, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzen, Club Brugge, Aston Villa, Fiorentina, PAOK Saloniki en Fenerbahçe zijn als groepswinnaar automatisch geplaatst voor de achtste finale.

De volledige loting van de tussenronde in de Conference League: