De Jong krijgt vraag over Clasie-moment: 'Tegenstanders worden soms wanhopig'

De Jong geeft signaal af bij PSV: 'Jan Joost, denk je dat dat mij wat uitmaakt?'

17 december 2023 om 22:35
Laatste update: 18 december 2023 om 00:33

Luuk de Jong heeft genoten van het duel tussen AZ en PSV (0-4). De captain voelde de wanhoop van de Alkmaarders op het veld, terwijl hij concludeert dat PSV nu niet te kloppen is in de competitie. Ook vertelt De Jong over de strijd om de topscorerstitel.

PSV won zondag met speels gemak van AZ, waardoor de Eindhovenaren de winterstop in zullen gaan met een perfecte score in de Eredivisie. "Ik heb een heerlijke wedstrijd gezien van onze kant", zegt De Jong na afloop bij ESPN. "Bij rust baalden we ervan dat het niet 0-5 of 0-6 stond, dat kon het minimaal zijn. We schoten goed uit de startblokken. Simpel voetballen is het moeilijkste wat er is, maar wij deden het wel gewoon. Op dit moment zijn we inderdaad niet te kloppen in de competitie, ik hoop dat we dit vast kunnen houden."

De frustratie was op sommige momenten goed zichtbaar bij AZ, tegen PSV. Zo schoot Jordy Clasie een bal op een gegeven moment uit frustratie de tribune in. "Dat zijn dingen die wij in een wedstrijd willen zien", vertelt De Jong daarover. "We hopen onze tegenstanders een beetje wanhopig te maken. Dat zie je soms ontstaan of hoor je door dingen die tegenstanders tegen elkaar zeggen. Dan gaan ze een beetje op elkaar schelden: dek nou eens door! Dan weet je dat ze het niet goed voor elkaar hebben en dat jij goed bezig bent. Dat is altijd wel mooi om te zien."

Op de topscorerslijst is De Jong echter niet op de koppositie te vinden. Santiagi Gimenez en Vangelis Pavlidis scoorden in de eerste seizoenshelft zes keer meer dan de PSV-aanvoerder. "Maar Jan Joost, denk je dat dat mij wat uitmaakt?", reageert De Jong, als verslaggever Jan Joost van Gangelen hem met die cijfers confronteert. "We staan bovenaan in de competitie en dat is wat ik het belangrijkste vind. Wie de goals dan maken, maakt mij niet uit. Ik zet de topscorerstitel nooit uit mijn hoofd, ik kijk er altijd met een schuin oog naar. Maar de ranglijst is het belangrijkste."