PSV laat geen spaan heel van AZ en Eredivisie

PSV laat geen spaan heel van AZ en Eredivisie: zestiende zege, perfecte score

17 december 2023 om 21:56
Laatste update: 18 december 2023 om 00:34

PSV sluit 2023 af als de ongenaakbare koploper van de Eredivisie. Ook de 'topper' tegen AZ leverde zondagavond geen enkel probleem op voor de perfecte Eindhovenaren, die hun zestiende zege van het seizoen boekten.

Het affiche voor de laatste Eredivisie-wedstrijd van het kalenderjaar beloofde veel, maar in de praktijk was PSV veel en veel te sterk voor het armetierige AZ. Binnen zestien minuten vielen er drie doelpunten, allemaal van Eindhovense makelij: Luuk de Jong (penalty), Ismael Saibari en Sergiño Dest scoorden.

PSV maakte, vijf dagen na de Champions League-remise tegen Arsenal (1-1), weer grote indruk en veegde de vloer aan met AZ. Na de derde treffer van de bezoekers daalde de sfeer in het AFAS Stadion tot onder het vriespunt: er werd met witte zakdoekjes gewapperd richting Pascal Jansen. Ook klonk 'Jansen, rot op' en 'schaam je kapot'.

Ook na de 0-3 van Dest was de honger van PSV echter niet gestild, want de kansen bleven komen. AZ-doelman Hobie Verhulst, die de geblesseerde debutant Rome-Jayden Owusu-Oduro verving, toonde echter beterschap na een rampzalige start en voorkwam erger voor AZ.

Voor de thee had Jansen al ingegrepen door drie keer te wisselen: Dani de Wit, Umar Sadiq en Kenzo Goudmijn kwamen voor Djordje Mihailovic, Ernest Poku en Tiago Dantas. Het mocht allemaal niet baten, want AZ had ook na de driedubbele wissel weinig te vertellen.

Na een klein uur spelen vergrootte PSV de voorsprong via De Jong, die koppend voor de 0-4 tekende. Dat was ook de eindstand in Alkmaar, waar PSV een nieuw hoogtepunt heeft toegevoegd aan het successeizoen. De voorsprong op achtervolger Feyenoord is weer tien punten. AZ blijft vierde met één punt minder dan nummer drie FC Twente en acht meer dan nummer vijf Ajax.