Bergkamp hield bewust 'alles af' en sluit Ajax opnieuw uit

Bergkamp op weg naar buitenland: 'Duidelijk, hoofdtrainer worden niks voor hem'

11 december 2023 om 07:18
Laatste update: 11 december 2023 om 08:03

De toekomst van Dennis Bergkamp ligt hoogstwaarschijnlijk in het buitenland. Nu zijn dochter op eigen benen staat, voelt de voormalige topaanvaller dat het tijd is voor een terugkeer in de voetbalwereld, zo geeft hij opnieuw aan in het Algemeen Dagblad.

Het kriebelt weer bij Bergkamp, die vijf jaar geleden vertrok bij Ajax en vervolgens naar de achtergrond verdween. "Ik heb destijds op een vervelende manier afscheid genomen bij Ajax", laat hij optekenen door het AD. In die periode genoot hij van zijn familie. Maar: "Mijn jongste dochter is nu achttien jaar en afgelopen zomer geslaagd voor haar examen. Ze kan de wijde wereld intrekken en ik kan me oriënteren op een volgende stap."

Die volgende stap is waarschijnlijk niet in Nederland, bevestigt zaakwaarnemer Rob Jansen. "Natuurlijk werd er wel gebeld voor Dennis", zegt hij. "Maar het was heel simpel. Ik moest alles afhouden. Nu dus niet meer. Maar Dennis is heel specifiek. Die ziet eerder een rol voor zichzelf in een jeugdopleiding van een club."

Jansen vindt dat 'mooi'. "Ze zeggen weleens dat al die grote namen hun kennis moeten doorgeven aan de jeugd, maar in de praktijk willen die grote sterren vaak hoofdtrainer worden van het eerste elftal. Dennis niet. Die is heel duidelijk, hoofdtrainer worden is niks voor hem."

Bergkamp sloot een terugkeer naar Ajax al uit. "Ik heb al voor een lange periode bij Ajax gewerkt en ik heb iets van: dat heb ik wel gehad", zegt hij nu opnieuw. "Er moet wel heel veel gebeuren om weer zo'n succesvolle periode te bewerkstelligen. De kans dat ik in het buitenland ga werken, is groter dan in Nederland, denk ik."