Eredivisie-baas De Jong duidelijk over Ajax-wens: 'Dat kan niet'

Eredivisie-baas De Jong duidelijk over Ajax-wens: 'Dat kan niet'

23 november 2023 om 13:42

Ajax zal voorlopig niet zelf de boer op gaan met zijn buitenlandrechten. Dat benadrukt Eredivisie CV-directeur Jan de Jong, die het wel als een stap in de goede richting ziet dat de Eredivisie vanaf 2025 zelf de buitenlandrechten mag gaan exploiteren.

De fooi die de buitenlandrechten nu nog opleveren zit vooral de topclubs dwars. "Nu worden we zelf de baas. Elke euro die we er straks mee verdienen komt bovenop het garantiebedrag en de winstdeling binnen EMM", zegt De Jong tegen Voetbal International. EMM is de joint venture tussen Disney (ESPN) en de Eredivisie. 

Het blijft wel de vraag in hoeverre het buitenland zit te wachten op de Eredivisie. "Dat moeten we niet romantiseren. Een deel van de interesse komt van de gokbedrijven. Die zenden het uit omdat ze weten dat er dan meer op gespeeld wordt", erkent De Jong. Vooral Ajax zou het liever over een andere boeg gooien. Zo werden de beelden in China tot vorig seizoen verkocht aan een gok-app met nauwelijks bereik. De Amsterdammers willen veel liever voor een groter bereik gaan, ook als dat beduidend minder oplevert. In dat geval kan echter meer geld gevraagd worden van de eigen sponsors.

Ajax spreekt daarnaast al langer de wens uit om de buitenlandrechten zelf te verkopen. Daar steekt de Eredivisie een stokje voor. "Maar dat kan niet. Deze rechten zijn van het collectief, niet van een individuele club", aldus De Jong, die Ajax wel deels tegemoet komt. "Straks kunnen we zelf de afweging maken en gaat bereik een rol spelen. We zetten vooralsnog in op een paar landen. We hebben niet de mankracht om met een koffertje tweehonderd landen te bezoeken."

De nieuwe deal met ESPN gaat vanaf 2025 in. De clubs zijn nu nog verzekerd van negentig miljoen euro, straks is dat naar verluidt 140 miljoen.