Verbazing om 'theatrale' Weghorst in Oranje

Verbazing om 'theatrale' Weghorst in Oranje: 'Blind kussen, op de grond liggen'

22 november 2023 om 23:19

Wout Weghorst hoeft niet te vrezen dat hij door zijn 'vreemde gedrag' een plekje in de EK-selectie van het Nederlands elftal misloopt. Dat is de overtuiging van Kenneth Perez, Martijn Krabbendam en Sjoerd Mossou.

"Nee hoor, hij maakt gewoon zijn doelpunten", reageert Krabbendam, onder meer Oranje-watcher van Voetbal International, bij Voetbalpraat op ESPN. "Hij is wel belangrijk geweest deze kwalificatie. Twee winnende doelpunten tegen Ierland." 

Tafelgenoot Mossou schreef in zijn column in het Algemeen Dagblad al over Weghorst, 'de merkwaardigste voetballer die ooit in Oranje speelde'. Zo kreeg de spits het na het duel met Ierland aan de stok met NOS-verslaggever Arman Avsaroglu. "Sjoerd heeft natuurlijk wel gelijk. Van mij hoeft het ook niet", stelt Krabbendam, die zich ook verbaasde over de enorme blijdschap bij Weghorst na de kwalificatie voor het EK. "Waar was hij allemaal wel niet mee bezig na afloop? Blind op zijn voorhoofd kussen, dan weer die troosten, dan weer juichen. Op de grond gaan liggen." 

"Maar ik beoordeel hem gewoon als voetballer", benadrukt Krabbendam, die bijval krijgt van Mossou. "Het feit dat hij zich regelmatig zo raar gedraagt is geen reden om hem wel of niet te selecteren. Zo lang dat in de groep maar geen thema is. Je wil op een EK natuurlijk wel een selectie hebben die samen een groep kunnen vormen", aldus de AD-verslaggever.

Perez vindt Weghorst ook 'apart en veel te theatraal'. "Ik vind het helemaal niet grappig of leuk om naar te kijken. Als hij slecht voetbalt, dan is hij ook echt heel slecht. Maar hij heeft wel zijn waarde gehad en is samen met Dumfries misschien wel de opvallendste en belangrijkste speler geweest in de EK-kwalificatie. Om hem dan elke keer maar belachelijk te maken, wat toch vaak gedaan wordt..."

Perez kiest wel kant van Weghorst
De Deense analist kiest overigens wel 'de kant van Weghorst' in het interview bij de NOS. "Ik vond het ook een aparte vraag, zo vroeg in het interview. Wout Weghorst heeft zich net gekwalificeerd voor het EK, heeft daarin best een belangrijke rol, wordt overal een beetje beschimpt. En dan is de tweede vraag: 'Het ging heel moeizaam'. Je had ook kunnen zeggen: 'Hoe zag jij de wedstrijd?' In plaats van dat jij je eigen mening daarin verkondigt."