'Financiële positie van Ajax afhankelijk van sportieve situatie'

'Financiële positie van Ajax afhankelijk van sportieve situatie'

21 november 2023 om 17:45

Ajax heeft een kredietfaciliteit afgesloten bij de bank vanwege het tijdelijke tekort. Dat bevestigde financieel directeur Susan Lenderink tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Ze besprak de zorgen over de financiële situatie van de club.

Ajax greep dit seizoen naast deelname aan de lucratieve Champions League. Ook volgend seizoen dreigen de Amsterdammers het zonder de opbrengsten uit het miljardenbal te moeten doen, nu de ploeg van coach John van 't Schip al een straatlengte achterstand heeft in de Eredivisie. Dat uitgerekend op het moment dat de inkomsten uit het toernooi flink omhoog gaan. De zorgen bij de achterban zijn dan ook groot.

"De financiële positie van Ajax is naast de transfers in hoge mate afhankelijk van de sportieve prestaties", erkent Lenderink, geciteerd door Ajax Showtime. "Onze doelstelling op de lange termijn is het structureel onderdeel zijn van de Europese top. Uiteraard houden wij ook rekening met het risico dat het een jaar niet lukt. Het scenario dat zich nu voordoet, is voor ons geen verrassing. Hier hebben wij op geanticipeerd."

Door het mislopen van de Champions League loopt Ajax zo'n veertig miljoen euro aan premies mis. "Hierdoor ontstaat er een tijdelijk tekort op de bankrekening in de tweede seizoenshelft", bevestigt Lenderink. Ajax sloot daarom een kredietfaciliteit af bij de bank. "Natuurlijk hopen wij het niet, maar deze maatregelen zijn nog steeds voldoende als we nog een seizoen geen Champions League zouden spelen." Lenderink wil niet zeggen hoe hoog de kredietfaciliteit is. Een vraag of het om veertig miljoen euro of, volgens geruchten, zelfs honderd miljoen gaat, wuift ze weg. "Het is voldoende om de gemiste premies op te vangen."

Ajax kijkt ondertussen naar manieren voor kostenbesparing. "In het afgelopen seizoen hebben wij een nieuwe contractstructuur geïntroduceerd voor de spelers. Daarbij kennen we een scenario dat we in de Champions League spelen en een scenario dat we niet in de Champions League spelen. Wanneer we geen Champions League spelen, worden de salarissen met een derde gereduceerd. Als een speler dus drie miljoen euro verdient, dan verdient hij dit seizoen twee miljoen euro. Daarnaast geldt er een premieregeling naar gelang de sportieve prestaties toenemen."

Ajax boekte over het boekjaar 2022/2023 nog een nettowinst van 39 miljoen euro. Het eigen vermogen steeg daardoor naar 236,6 miljoen. Ook over het huidige boekjaar wordt een positief nettoresultaat verwacht, ondanks het mislopen van de Champions League. Dat komt met name door de transfers van Jurriën Timber, Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Calvin Bassey.