Maurits Hendriks benoemde zichzelf tot procesbegeleider

'Hendriks maakte van zichzelf 'procesbegeleider' in zoektocht naar Ajax-td'

16 november 2023 om 08:14
Laatste update: 16 november 2023 om 08:18

Maurits Hendriks heeft zichzelf binnen Ajax benoemd tot 'procesbegeleider', een rol vanuit waar hij opzoek is gegaan naar een nieuwe directeur voetbalzaken voor de club. Dat schrijft Trouw op basis van het nieuwe boek Ajax is Crisis van Menno de Galan. 

Hendriks, Chief Sports Officer bij Ajax, was zodoende verantwoordelijk voor de zoektocht naar een nieuw technisch gezicht. Dat was nodig, aangezien Marc Overmars begin 2022 vertrok vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Uiteindelijk trok Ajax de reeds vertrokken Sven Mislintat aan, maar in het onthullende boek komt naar voren dat Ajax aanvankelijk niet bezig was met een buitenlandse optie. In eerste instantie was Alex Kroes, vanaf volgend jaar algemeen directeur in Amsterdam, in beeld om een technische functie te gaan bekleden. 

'Dat ging mis door onwil dan wel het onvermogen van Van der Sar (Edwin, voormalig algemeen directeur Ajax, red.), de man die geen beslissingen durfde te nemen. Kroes haakte af na het niet nakomen van afspraken en ging naar AZ', zo is te lezen. In de tussentijd was Hendriks bij Ajax 'in het gat gedoken' dat Van der Sar na zijn vertrek achterliet. De 62-jarige ex-hockeycoach benoemde zichzelf vervolgens tot 'procesbegeleider' bij de zoektocht naar een buitenlandse directeur voetbalzaken. 

'Data' zou voor Hendriks een enorm belangrijk criterium zijn geweest binnen die zoektocht. Met data als uitgangspunt wilde hij van Ajax 'de meest innovatie club van Nederland maken', tekent Trouw op. 'Via een headhuntersbureau kwam hij uit bij een Duitser die net als hij dol was op grafieken en statistieken. Die zou dus niet aan impulsaankopen doen, maar het wetenschappelijk aanpakken: Sven Mislintat.'

Die samenwerking, tussen Ajax en Mislintat, draaide zoals bekend uiteindelijk uit op een fiasco. De Duitser, bijgenaamd Diamantauge, haalde een groot aantal relatief onbekende spelers naar de Johan Cruijff ArenA. Ook achter de transfersommen werden, en worden tot op de dag van vandaag, door velen vraagtekens geplaatst. Mislintat is inmiddels vertrokken, maar aan de toekomst van Hendriks bij Ajax lijkt op korte termijn een einde te komen, zo wordt duidelijk in de publicatie.