Van der Vaart kiest Oranje-middenveld: 'Frenkie en Joey niet samen'

Van der Vaart vult Oranje-middenveld in: 'Frenkie en Joey past niet samen'

15 november 2023 om 06:55

Rafael van der Vaart denkt dat er in aanloop naar het EK een stevige concurrentiestrijd kan ontstaan tussen Tijjani Reijnders, Quinten Timber en Ryan Gravenberch. De 109-voudig international vindt de drie vergelijkbaar, laat hij weten in De Telegraaf.

De keuze is flink voor bondscoach Ronald Koeman, die op het middenveld van Oranje een beroep kan doen op Joey Veerman, Marten de Roon, Mats Wieffer, Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten. Quinten Timber en Ryan Gravenberch kloppen ook nog op de deur. Momenteel is Frenkie de Jong geblesseerd, maar voor Van der Vaart is het duidelijk dat die laatste altijd moet spelen.

'Als ik heel eerlijk ben, zeg ik dat Quinten Timber echt alles heeft om naast Frenkie te komen. Maar op die positie staat Reijnders al en die heeft het tegen Frankrijk werkelijk fantastisch gedaan. Die zal daar ook blijven staan', oordeelt de voormalig spelmaker van Ajax, Real Madrid en Tottenham in zijn column in De Telegraaf. 'Reijnders en Timber zijn een beetje dezelfde types. Dat geldt ook een beetje voor Gravenberch. Timber heeft misschien wat meer power, waar Reijnders en Gravenberch in de combinatie wat sterker lijken. Wat een luxeprobleem! Ik wens Koeman daarin veel wijsheid toe.'

Naast De Jong en een dynamische middenvelder als Reijnders is er ook nog ruimte voor een controleur. Van der Vaart denkt aan PSV-collega's Schouten en Veerman. 'Ik kan me voorstellen dat Koeman voor een van de twee kiest naast Frenkie en Reijnders. Maar Frenkie eist zoveel op in het veld, dat een koppeltje met Veerman moeilijk past. Op de Nederlandse velden is er met zijn passes geen betere te vinden dan Veerman. Maar in de rol die Frenkie bekleedt, heb je als ploeg meer behoefte aan een speler als Schouten. Tegen de absolute top, zoals op een EK, kan het beter passen met Schouten naast Frenkie.'

Het Nederlands elftal kan zich zaterdag tegen Ierland plaatsen voor het EK. Drie dagen later wacht nog het EK-kwalificatieduel met Gibraltar.