Vaessen doet zijn verhaal: 'Ik droomde dat ik out zou gaan of hartaanval kreeg'

Vaessen doet zijn verhaal: 'Ik droomde dat ik out zou gaan of hartaanval kreeg'

14 november 2023 om 20:24
Laatste update: 14 november 2023 om 20:26

Etienne Vaessen heeft zijn verhaal gedaan over het vreselijke moment rondom hem bij RKC Waalwijk - Ajax. Na een botsing met Brian Brobbey ging de keeper out, wat voor grote schrik zorgde. 

Inmiddels heeft Vaessen zijn rentree weer gemaakt bij RKC Waalwijk, maar even was er serieuze vrees om zijn gezondheid. Op het veld werd Vaessen gereanimeerd, maar dat bleek preventief. Wel blokkeerde de tong van Vaessen zijn luchtweg. "Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor", zegt de goalie over de teamartsen die hem hielpen, in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Sommige mensen zeggen dat de arts niet hoefde te reanimeren. Dat is onzin. Al had hij mijn borstkas gebroken; ik ben blij dat hij het heeft gedaan."

Vaessen heeft veel steunbetuigingen ontvangen, ook van Brobbey, met wie hij eveneens veel contact kreeg. "Ook met Brian Brobbey heb ik contact gehad, hem neem ik helemaal niks kwalijk. Zijn familie heeft me ook nog een fruitmand gestuurd." De goalie heeft het in de afgelopen weken wel zwaar gehad door de situatie en zijn hersenschudding, zeker in de eerste twee weken. "Toen ben ik alleen maar thuis geweest, af en toe liep ik een rondje door de tuin. Soms kwamen er mensen langs en die zeiden: je zegt telkens hetzelfde. Ik was een soort zombie, was helemaal niet mezelf.

"Na een paar dagen ben ik de beelden van het moment zelf terug gaan kijken op mijn telefoon", gaat een open Vaessen verder. "Ik moest het gewoon zien. Er is een foto dat de arts mij aan het reanimeren is, daar heeft hij zijn handen op mijn borst. Ik weet dus zelf niks meer van dat moment, maar die foto kwam ’s nachts de hele tijd terug. Ik sliep heel slecht. Ik droomde telkens dat ik out zou gaan of een hartaanval kreeg."

Vaessen kaartte dat aan bij zijn mental coach, waardoor hij goede psychische hulp kreeg. "Ik heb EMDR-therapie gehad (een methode om de impact van nare gebeurtenissen te verminderen, red.), waarbij ik dat beeld voor me had. Ik had er ook heel erg moeite mee dat iedereen me zag als die keeper die gereanimeerd werd. Mede door die therapie denk ik nu: het boeit me niet wat mensen denken, ik ga ervoor. RKC heeft er toen ook voor gezorgd dat ik een weekje naar Zeeland kon met mijn vriendin en zoon. Dat heeft me ontzettend goed gedaan, daar heb ik veel stappen gezet."