PSV-directeur Van Baar onderhandelt over Europese gelden

PSV-directeur: 'Ajax zal mijn rol mogelijk het minst succesvol vinden'

12 november 2023 om 09:22

Financieel directeur Jaap van Baar van PSV denkt dat Ajax zijn rol in de European Club Association op dit moment het minst succesvol zal vinden. De 43-jarige Van Baar zit in een commissie die de financiële verdeelsleutel van de Europese competities regelt voor de periode na 2024.

Het Europese voetbal gaat vanaf 2024 flink op de schop. De nieuwe opzet zorgt ook voor meer inkomsten: van 2,7 miljard euro op dit moment naar 3,3 miljard volgend jaar. Het aandeel dat naar de Champions League gaat, blijft 74 procent. "Het liefst hadden wij gezien dat het gat tussen de Champions League en de Europa League was verkleind. De noodzaak om te sleutelen werd echter niet gezien door de topclubs", zegt Van Baar tegen Voetbal International.

De Europese elite meende zelfs recht te hebben op een nog groter stuk van de taart. "Zij zeggen: de Champions League genereert 88 procent van de totale opbrengst en krijgt maar 74 procent uit de pot. Voor hun gevoel zijn ze al heel solidair bezig. Niet terecht natuurlijk, want de Champions League heeft twee speeldagen, terwijl de Europa League en Conference League alles op dezelfde avond spelen."

Wel droeg Van Baar er aan bij dat de verdedling binnen de drie competities wordt aangepakt. Een groter aandeel gaat straks naar startpremies en prestaties. De coëfficiëntenscore en het tv-aandeel worden juist wat minder belangrijk, iets dat gunstig is voor kleinere voetballanden zoals Nederland. Bovendien gaat de UEFA bij de verdeling van het coëfficiëntengeld meer de nadruk leggen op de prestaties in de laatste vijf jaar en minder op de historie. Dat betekent slecht nieuws voor Ajax en goed nieuws voor AZ, zo stelt VI.

"Ik heb het belang van Nederland zo goed mogelijk verdedigd, maar van alle clubs zal Ajax mijn rol mogelijk het minst succesvol vinden", erkent Van Baar. "De kern is dat een beweging wordt gemaakt naar het beter belonen van de actuele prestaties. Daar kan toch niemand op tegen zijn, lijkt me. Ook belangrijk: clubs kunnen in het nieuwe format niet meer terugvallen van de ene naar de andere Europese competitie. Nu is het nog zo dat de nummers drie uit de Champions League een groot deel van de Europa League-gelden opeten. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer zo."

Volgens Van Baar worden de laatste details nu uitgewerkt. "Oftewel het moment om op te letten, want voor ons is bijvoorbeeld de bonus van vijf miljoen voor de verliezer van de Champions League-play-offs cruciaal. Dat geld gaat bijna altijd naar Portugal, België, Schotland en Nederland. Die premie moet blijven en dat is een van de zaken die nog moet worden bepaald."