Teleurstelling na besluit OneLove-band: 'Was onder Van Gaal anders gegaan'

Kritiek op Koeman wegens OneLove-band: 'Was onder Van Gaal anders gegaan'

20 oktober 2023 om 23:53

De KNVB bracht onlangs naar buiten dat clubs voortaan zelf mogen kiezen of ze al dan niet niet OneLove-band dragen. Bij de John Blankenstein Foundation is men verbaasd over die beslissing, zo stelt bestuurslid Thijs Smeenk tegenover het Algemeen Dagblad.

"Pas als het klimaat veilig genoeg is, kun je het bij de clubs neerleggen. Maar we staan er nu slechter voor dan een paar jaar terug", aldus Smeenk. "Er is nu veel meer weerstand, veel agressie ook. En dan juist op Coming Out Day, de dag dat je denkt dat er nog meer aandacht voor komt, komt de KNVB met deze boodschap. Dat vinden wij bij de John Blankenstein Foundation vrij pijnlijk."

Het dragen van de OneLove-band zorgde het afgelopen jaar al voor de nodige opschudding, en nu stelt de KNVB dat de periode van bewustwording voorbij is. Smeenk keek met lede ogen naar de uitspraken van bondscoach Ronald Koeman, die uitsprak dat hij het allemaal niet volgde en dat het niet zijn taak was. Smeenk ziet een duidelijk verschil met de vorige keuzeheer van Oranje. "Ik vermoed dat dit met Louis van Gaal als bondscoach een beetje anders was gegaan."

Enkele jaren geleden was Smeenk te gast bij Studio Voetbal, en deed hij de uitspraak dat binnen een paar jaar de eerste Nederlandse voetballer uit de kast zou komen. Op die woorden komt hij echter terug. "Dat durf ik nu niet meer te zeggen. Ik ben nu veertig jaar en ik weet niet eens meer of ik het nog mee ga maken. Eigenlijk twijfel ik daar pas sinds twee jaar weer aan, we staan misschien wel minder ver dan een aantal jaar geleden."

Mis geen enkel nieuwtje uit de voetbalwereld en volg VoetbalPrimeur via WhatsApp Kanalen!