Over profcarrière Jerdy Schouten

Schouten liep bijna profcarrière mis: 'Hij had op dat moment al veel overwonnen'

15 oktober 2023 om 07:59

Het scheelde niet veel of Jerdy Schouten had het niet gemaakt als profvoetballer. Dat komt naar voren in een artikel van het Eindhovens Dagblad, waarin duidelijk wordt dat middenvelder van PSV een aantal grote obstakels uit de weg heeft moeten ruimen. 

Schouten is inmiddels een belangrijke speler bij PSV, maar op achttienjarige leeftijd leek dat toekomstperspectief verder weg dan ooit. De controleur had destijds nog geen contract bij ADO Den Haag en kon vertrekken naar de amauteurs van Excelsior Maassluis. Op dat moment had hij onder meer al het compartimentsyndroom achter de rug (scheenbeenontsteking), zo vertelt Rop Meppelink, de hoofd opleidingen op dat moment. "Hij had op dat moment al veel overwonnen."

Schouten kwam nog niet in aanmerking voor een contract, maar met een onkostenvergoeding slaagde ADO er toch in hem binnenboord te houden. "Ik heb me daar hard voor gemaakt en ben blij dat hij is gebleven, want als hij echt naar de amateurs was gegaan had hij zomaar verloren kunnen gaan voor het profvoetbal. In Maassluis had hij best wat kunnen verdienen en wat extra kunnen werken. Vaak kiezen jongens daar dan voor", vertelt Meppelink. 

De voormalig hoofd opleidingen was er toen al van overtuigd dat de PSV'er, die uiteindelijk via Telstar, Excelsior en Bologna neerstreek in Eindhoven, over grote kwaliteiten beschikte. "Het niveau van de passing en ook het vermogen om daarmee een linie over te slaan? Dat zat er al heel vroeg in. Het ziet er heel eenvoudig uit wat Jerdy doet, maar de snelheid waarmee hij het kan is soms onwaarschijnlijk. Het doet me echt goed om hem nu in de top van de eredivisie te zien. Vooral hemzelf gun ik het, want het is een geweldig nuchtere en aardige jongen ook."