Kritiek op beursgang Ajax gepareerd: 'Een gewillig slachtoffer'

Ajax op voordelen beursgang gewezen: 'Ruim vijftig miljoen'

14 oktober 2023 om 18:55

Jeroen Slop snapt het gemor over de beursgang van Ajax niet. De voormalig financieel directeur van de Amsterdammers denkt nog steeds dat de club profijt heeft van de keuze om in 1998 de beurs op te gaan.

"Je moet kijken naar wat de beurs heeft gebracht. Ajax haalde ruim vijftig miljoen op met die beursgang. Je beschikt nu al 25 jaar over vijftig miljoen vermogen. Dat is een voorrangspositie", vertelt Slop in de podcast van Ajax Life. "Als je dat van de bank zou lenen, was je miljoenen aan rente kwijt geweest. Het beschikken over zo veel geld over een langere tijd is een geweldig pluspunt voor Ajax."

"Ik sta er nog helemaal achter", vervolgt Slop, die van 1998 tot 2018 de financieel directeur was van Ajax. "Ik zou het kapitaal eerder uitbreiden, als het moment er is. De toegang tot de kapitaalmarkt was een van de redenen dat je de beursgang deed. Wil je in de toekomst het stadion kopen, dan kun je kapitaal ophalen. De bank gaat je dat echt niet lenen, maar je kunt het bij je eigenaren uitzetten om te kijken of het mogelijk is."

De kritiek van de fans op de beursnotering is volgens Slop opportunistisch. "Bij het behalen van de finale van de Europa League hoor je niemand over een beursnotering. Maar als het slechter gaat, dan moet je een zwart schaap hebben. Dan is de beursnotering een gewillig slachtoffer. Dat is dan het sentiment en dat vind ik niet terecht", aldus de huidig KNVB-commissaris.

Slop acht een vertrek van de beurs niet raadzaam voor Ajax. Het zou de club bovendien een flinke smak geld kosten, omdat er premies moeten worden uitgedeeld aan de aandeelhouders. "Er zijn 5,3 miljoen aandelen. Als ze allemaal een tientje zijn, ben je 53 miljoen verder. Ik weet niet of Ajax dat op de plank heeft liggen. Dat moet uit je eigen vermogen."

Hoop bij Ajax, PSV moet transfermarkt op & Feyenoord pakt door! Bekijk #DoneDeal nu!