AZ op rapport: Pavlidis en De Wit dompelen Ajax in diepe rouw

AZ op rapport: ploeg van Jansen hoeft niet groots te spelen bij Ajax

8 oktober 2023 om 16:40

AZ heeft de crisis van Ajax vergroot met een zege in de Johan Cruijff Arena. De ploeg van coach Pascal Jansen hoefde niet in topvorm te zijn om drie punten mee te nemen uit de Johan Cruijff Arena: 1-2. De rapportcijfers voor de Alkmaarders.

Mathew Ryan – 6: Het is bijzonder pijnlijk voor Ajax, maar Ryan werd in de Johan Cruijff Arena nauwelijks getest. Hij hoefde zelfs geen enkele serieuze redding te verrichten, want de 1-2 die van richting werd veranderd was vooral ongelukkig.

Yukinari Sugawara – 6: Met een ondoordachte sliding schakelde hij tegenstander Van Axel Dongen uit, maar de Japanner kwam er mee weg. Sugawara begon sowieso wat ongelukkig, met veel slordigheden. Het ging daarna iets beter.

Riechedly Bazoer – 7: Bazoer is niet meer weg te denken uit het hart van de AZ-defensie. De oud-speler van Ajax stond zijn mannetje tegen zijn oude club en werd geen moment in verlegenheid gebracht.

Alexandre Penetra – 6,5: De Portugees heeft zich moeiteloos aangepast bij AZ. Hij speelde ook in de topper tegen Ajax moeiteloos mee, al was de dadendrang van de thuisploeg beperkt met slechts vijf schoten, waarvan één op doel.

David Møller Wolfe – 7: De vleugelverdediger begon moeizaam aan het duel, maar gesteund door de voorsprong kwam Møller Wolfe steeds sterker voor de dag. Sterker nog, Ajax-lichtpuntje Carlos Forbs hebben we nauwelijks gezien. Eén van de beste optredens van de Noor in AZ-shirt.

Jordy Clasie – 7,5: Clasie had het goed naar zijn zin. Onder meer in aanloop naar de 0-1 werd de spelbepaler geen strobreed in de weg gelegd door Kenneth Taylor. De ervaren Clasie deelde de lakens uit.

Sven Mijnans – 6,5: In tegenstelling tot Clasie had Mijnans het aanvankelijk lastiger. De voormalig Spartaan kwam er echter ook achter dat het verweer van Ajax op het middenveld beperkt was. Hij ontsnapte aan zijn bewakers en gaf een assist bij de 0-2.

Mayckel Lahdo – 7: De Zweed gaf een assist op Pavlidis en vertolkte ook een zeer sterke hoofdrol in aanloop naar de 0-2 van De Wit. Lahdo moet het van momenten hebben, maar was zondag dus wel bepalend.

Dani de Wit – 7,5: De Wit speelde op het scherpst van de snede tegen zijn oude club, zo ondervond ook Devyne Rensch. De aanvallende middenvelder strooide met de 0-2 extra zout in de Ajax-wond.

Myron van Brederode – 6,5: Van Brederode was aanvankelijk wat onzichtbaar. In de tweede helft ging het beter met onder meer een heerlijke bal op Odgaard, die niet profiteerde.

Vangelis Pavlidis – 7,5: Net als je denkt dat Pavlidis wat ongelukkig speelt, schiet de Griek snoeihard raak na een goede loopactie. Met een kopbal was hij ook dicht bij de 1-3. Pavlidis blijft maar scoren en bezorgde de Ajax-defensie hoofdbrekens.

Invallers
Bruno Martins Indi - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Ibrahim Sadiq - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Jens Odgaard - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Denso Kasius - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Pascal Jansen – 6,5: AZ hoefde zondag niet eens groots te spelen om met drie punten te vertrekken uit Amsterdam. Heel even leek Ajax het heft in handen te nemen, maar na de goal van Pavlidis hadden de bezoekers hun zaakjes goed op orde.