Heftig geweld in Alkmaar: Poolse hooligans vallen politie aan

Poolse hooligans vallen politie aan in Alkmaar: één ME'er bewusteloos

5 oktober 2023 om 23:58

Voor de Conference League-wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau zijn Poolse hooligans donderdag slaags geraakt met de politie. Daarbij raakte één ME'er bewusteloos. Ook pakten Legia-fans wapenstokken en pepperspray af van de mobiele eenheid.

Het ging mis toen Poolse hooligans de toengangspoorten van het AFAS Stadion bestormden. De ME probeerde hen te stoppen, maar dat lukte niet. De politie spreekt van 'heftig geweld' van de Legia-supporters richting stewards en agenten.

De ME zette traangas in, maar tijdens de chaos die ontstond raakte één ME'er bewusteloos. Na behandeling kon hij niet verder werken. Ook maakten de Legia-aanhangers dus een aantal wapenstokken en pepperspray van de agenten afhandig. Door al het geweld kon de politie bovendien niet verhinderen dat Poolse hooligans zonder kaartje of controle het bezoekersvak wisten binnen te dringen.

De politie wijst ook met de beschuldigende vinger naar Legia Warschau. 'In de voorbereiding op deze wedstrijd zijn er door de Nederlandse politie, die van Warschau en met Legia afspraken gemaakt, over de wijze waarop de supporters van Legia de wedstrijd konden bezoeken. In verband met de festiviteiten in de Alkmaarse binnenstad rond 450 jaar Alkmaars Ontzet was het niet mogelijk om bezoekende voetbalsupporters in de stad te ontvangen. In de loop van de wedstrijddag werd duidelijk dat Legia Warschau deze afspraken niet is nagekomen.' De omgeving rond het station van Alkmaar werd daarom aangwezen als veiligheidsrisicogebied.

De harde kern van Legia Warschau is al jaren berucht en zorgt vaker voor problemen rond Europese duels.