Vink stipt groot Ajax-probleem aan: 'Er waren twee groepjes'

Vink maakt zich zorgen om fitheid Ajax-spelers: 'Die zijn kapot'

5 oktober 2023 om 21:30

Marciano Vink kraakt harde noten over Ajax na het gelijkspel bij AEK Athene in de Europa League (1-1). De oud-speler van de Amsterdammers ziet dat het onder meer aan intensiteit ontbreekt. Kees Kwakman verbaast zich over de enorme onderlinge afstanden.

"Het klopt van geen kant", vertelt Vink bij ESPN. Hij plaatst vraagtekens bij de conditie van de Ajax-spelers. "Als je zó niet fit bent dat je een wedstrijd niet volhoudt, en dat je niet compact kunt blijven of in een blok kunt verdedigen. In de laatste 25 minuten waren er twee groepjes. Een groep van vijf die niet meer konden en een groep van vijf die aan het uitrusten waren van een aanvallende actie. Er was geen middenveld."

"In de competitie heb je het al lastig. Als je dan Europees wil spelen, maar je kunt het conditioneel niet eens volhouden...", vervolgt Vink vol verbazing. "Het is gewoon niet goed."

Kwakman denkt dat de ploeg van Maurice Steijn het simpelweg niet kan belopen. "Balverlies zou het makkelijkste moeten zijn. Dat zijn afspraken. Maar als je ziet hoever de linies bij Ajax uit elkaar staan, bijvoorbeeld als ze druk zetten. Daar valt niet tegenop te verdedigen. Het maakt niet uit wie je op het middenveld zet. Ik denk dat Kenneth Taylor veertien kilometer gelopen heeft. Het valt niet te verdedigen."

De analisten concluderen dat er ook van positiespel geen sprake is. "Als je bij balbezit niet zo goed bent en je maakt zulke fouten, dan kun je staan waar je wil, maar dan heb je een probleem", stelt Vink. "Ik denk dat Ajax meer meters maakt dan nodig. Als je compact staat, zowel aanvallend als verdedigend, dan hoef je als middenvelder niet eens zo veel te lopen."

"Ik denk dat de gasten op het middenveld kapot zijn. Achterin weten ze mijn god niet wat ze doen. Van aansluiten hebben ze nooit gehoord, dus het veld wordt groot. En voorin zijn ze na zestig, zeventig minuten gewoon op. Die verdedigen niet meer terug", besluit Vink zijn relaas.