Perez wijst Ajax-dissonant aan:

Perez wijst Ajax-dissonant aan: "Levensgevaarlijk, één grote grap"

5 oktober 2023 om 20:55

Ajax speelde donderdag gelijk in het Europa League-duel met AEK Athene, waardoor het zeven van de laatste negen wedstrijden niet heeft gewonnen. Kenneth Perez wijst onder meer naar de twee centrale verdedigers: Josip Sutalo en Gaston Avila.

"Naar wat voor een niveau hebben we zitten kijken? Niet alleen Ajax, maar ook AEK Athene. Elke bal werd ingeleverd, terwijl er zoveel ruimte was. Ze hadden niet de kwaliteit. Ze zagen gewoon niet de oplossingen", begint Perez bij ESPN. "Een kinderhand is snel gevuld, dus het positieve is dat Ajax niet verloren heeft..."

Ajax kreeg voor de derde keer in de laatste vier duels minstens twintig schoten tegen. "Los van dat je niet zo goed bent zonder bal, maar heb je die twee centrale verdedigers gezien? Die Gaston Avila... Het is één grote grap", vervolgt Perez. Kees Kwakman wijst ook naar diens kompaan. "Josip Sutalo komt in ruimtes te verdedigen, dat heeft hij nog nooit meegemaakt. Die moet doordekken, die moet naar rechtsback. Maar hij komt overal te laat. Het klopt gewoon niet."

De analisten vragen zich af waarom Ajax er na tien duels nog niet in slaagt om afspraken na te komen. "Het tactische plan is niet duidelijk bij die jongens", meent Perez. "Of die jongens kunnen echt helemaal niets uitvoeren. Je moet het blijkbaar in Jip en Janneke-taal uitleggen aan deze spelers. Als je als centrale verdediger de bal hebt, bijvoorbeeld Avila, dan bieden de middenvelders zich aan. Alleen als hij er dan elke keer voor kiest om naar de verkeerde kleur te spelen... Dan is het wel moeilijk."

Volgens Perez moet Maurice Steijn wel ingrijpen. De Argentijn leed immers ook 29 keer balverlies. "Met Avila kun je niet centraal achterin spelen. Het is levensgevaarlijk. Of linksback, waar hij minder pijn doet. Of helemaal niet spelen. Bij Sutalo heb ik nog wel het idee dat hij stabieler is. Alleen komt hij nu in ruimtes te spelen, waardoor hij er achterlijk slecht uitziet."