Ajax weet weer niet te winnen: knipoog-Kroaat helpt AEK aan punt

Ajax weet weer niet te winnen: knipoog-Kroaat helpt AEK aan punt

5 oktober 2023 om 20:40
Laatste update: 5 oktober 2023 om 20:43

Ajax is er weer niet in geslaagd om een wedstrijd te winnen. De Amsterdammers gaven een voorsprong uit handen in het Europa League-duel met AEK Athene: 1-1.

De opstelling van Ajax kende geen verrassingen, nadat Steijn in de zoektocht naar vastigheden de elf starters al had prijsgegeven. Aan de bal toonden de Amsterdammers voor rust enige progressie, maar vooral achterin oogde het vaak wankel. De eerste mogelijkheid was wel voor de bezoekers. Gaston Avila stoomde op en combineerde met Kenneth Taylor, maar zijn schot werd geblokt. 

Niet veel later was Ajax echt dicht bij de voorsprong. Carlos Forbs dribbelde naar binnen, maar zijn schot vanaf een meter of twaalf werd gepareerd door AEK-doelman Stankovic. Die laatste stond ook een treffer van Brian Brobbey in de weg, na een snelle counter. Het was binnen twintig minuten de tweede serieuze kans voor de Amsterdammers, die na een halfuur alsnog loon naar werken kregen. Na een goede loopactie van Brobbey maakte Steven Bergwijn gretig gebruik van de geboden ruimte met een actie door de as. De pas werd hem echter afgesneden, waarna de arbiter naar de stip wees. Hoewel de aanvoerder door talloze lasers in het gezicht werd geschenen bleef hij rustig en drukte hij af: 0-1.

Het was een welkome opsteker voor Ajax, maar zoals gezegd was het defensief opnieuw matig. Jay Gorter keerde een schot van Pineda, terwijl Sidibé in de rebound in kansrijke positie over schoot. Diezelfde Pineda kopte ook nog over, nadat Josip Sutalo - weer een bron van onrust - half wegwerkte en Devyne Rensch niet goed doordekte. AEK leek zo het initiatief over te nemen, maar ook Ajax was nog een keer gevaarlijk voor rust. Steven Berghuis kreeg de bal voor de voeten, alleen was Stankovic weer bij de les. Het duel golfde op en neer, maar Ajax haalde ondanks wat hachelijke momenten zonder schade de rust.

In de tweede helft mocht Ajax weer ruiken aan de 0-2. Bergwijn zette een goede counter op en Berghuis gaf voor, maar Brobbey kreeg de voet niet tegen de bal. Naarmate het duel vorderde werd het steeds rommeliger, ging AEK opportunistischer spelen en werden de ruimtes groter. De ploeg van Steijn stond onder druk, al kreeg het nog wel kansen. Zo raakte Benjamin Tahirovic de bal niet goed bij een schotpoging. Het brak Ajax uiteindelijk toch weer op. Een kwartier voor tijd kopte uitgerekend Domagoj Vida, de knipoog-Kroaat, raak uit een scherpe voorzet.

Ajax moest op zijn tellen passen en zag Mantalos een volgende waarschuwing uitdelen met een schot dat net naast ging. De Amsterdammers waren van slag, maar ook AEK was matig. De Grieken kwamen nog het dichtst bij de zege. Gorter redde met een katachtige reflex. Daardoor heeft Ajax nu twee punten uit twee duels. De Grieken gaan verrassend aan kop met vier punten, Marseille heeft ook twee punten, Brighton staat op één.

Voor Ajax zijn de druiven zuur. De Amsterdammers wachten al sinds 24 augustus op een zege. Zondag staat de Eredivisie-topper tegen AZ op het programma in de Johan Cruijff Arena.

Lees meer over:

Deel via